dilluns, 18 de març de 2013

La Farigola


La farigola, també coneguda com timó o timonet o frígola (a les nostres terres), és una planta molt apreciada dins la nostra cultura i un dels condiments més utilitzats dins la cuina mediterrània.
Es tracta d’una planta que creix de forma espontània en petits matolls i les seves flors són petites i blavoses.
La farigola ha estat utilitzada des de fa milers d’anys, ja els egipcis la utilitzaven, barrejada amb altres ingredients, per embalsamar els morts. O per a fer perfums i encens, segons els grecs.
Segons la nostra tradició, la farigola es recull el Divendres Sant, això és degut a que aquesta planxa comença a florir i, a més, perquè coincideix en la lluna plena. Normalment les dates de la Setmana Santa coincideixen en lluna plena i és en aquest moment quan podem obtenir les màximes propietats de les plantes, ja que la fase lunar afecta a les característiques d’elles.

La farigola conté una substància activa anomenada timol amb propietats com:
-          Antibacteriana
-          Antisèptica
-          Expectorant
-          Antiespasmòdica
-          Carminatiu
-          Diürètica

Els seus usos més popular són per tractar:
-          Refredats comuns
-          Bronquitis
-          Tos seca
-          Asma
-          Laringitis

També es pot utilitzar per glopejar quan hi ha faringitis, infecció de la gola, llagues bucals... Fem una infusió de la planxa i potenciem el seu efecte afegint unes gotes de suc de llimona.

El consum regular o periòdic d’aquesta planta no té cap efecte advers, si es consumeix en forma d’infusions. Si que s’ha de vigilar l’ús d’oli essencial, que per la seva concentració en timol, es desaconsella en cas d’embaràs, problemes cardíacs o úlcera.

També s’utilitza la farigola com a condiment a la cuina, sobretot en carns, estofats o sopes, i combina molt bé amb altres condiments.