dimarts, 18 de juny de 2013

Cireres, fruita d'aquest temps


Ara és temps de cireres! Res millor que, al final de la primavera o principis d’estiu, menjar cireres, fruita del temps, del territori i amb totes les avantatges de la fruita fresca.

D’aquesta fruita podem dir que se l’ha tractat molt malament, ja que al ser una fruita dolça se l’ha considerat una fruita que aporta moltes calories i el seu consum s’ha evitat en determinades dietes. Però es pot assegurar que aquestes afirmacions no són certes. Tot i ser una fruita dolça, els sucres que ens aporten (sobretot fructosa) no són més que els que ens poden aportar les peres o les pomes.

El fet de menjar un grapat de cireres en el temps idoni (ara), ens aportarà una sèries de beneficis per a l’organisme que ens ajudarà en la salut general del nostre cos.

Calories com qualsevol altra fruita.
Dos grapats de cireres (100g, aproximadament 20 cireres) aporten 48 kcal, si les comparem amb una poma, que és la fruita que més relacionem amb la salut i amb fer dieta, veurem que una poma de 100g ens aporta 51 kcal. Per tant, podem consumir cireres sense patir d’engreixar-nos.

Aporta àcid fòlic, per les embarassades.
Sabem que les dones embarassades han de prendre suplements d’àcid fòlic, això no es pot canviar. Però les cireres tenen un aport considerable d’àcid fòlic, 150g de cireres aporten el 10% del que es necessita diàriament durant l’embaràs.

Font d’antioxidants.
Les cireres destaquen per la riquesa en antioxidants, antocianines, que redueixen la formació de radicals lliures causants de l’envelliment. Tenen una acció principal sobre la protecció de la pell. Així que menjar cireres, en aquesta època, prepara i cuida la pell per a l’exposició al sol.

Riques en vitamina C, E, potassi, magnesi, àcid fòlic i fibra.
També són molt riques en algunes vitamines i minerals, i com totes les fruites també ens aporten gran quantitat de fibra. Com tots sabem, la fibra ajuda a mantenir una bona salut intestinal.

Cireres per a la hipertensió.
Una gran part de la població consumeix diürètics (per a perdre pes) o fàrmacs per al tractament de la hipertensió, que tant uns com els altres tenen com a efecte secundari la  eliminació de potassi que es perd per orina. Si les pèrdues no es compensen es pot patir una deficiència d’aquest mineral que pot provocar debilitat muscular, set, taquicàrdies... Les cireres i altres fruites com el plàtan, raïm, ... són les que major potassi ens aporten.

Cireres i àcid úric.
Les cireres aporten un tipus de compostos fenòlics que tenen propietats antiinflamatòries i depuratives, com la reducció significativa de la concentració d’urat sèric, pot prevenir els atacs de gota i alleugerar el dolor associat a l’artritis.

Les cireres les consumim netes i fresques, al natural, però també es poden menjar en macedònies, sucs, granissats, en pastissos...
A menjar-les!!!