dimecres, 27 de novembre de 2013

Productes light, 0,0, sense.... què hem de fer?

Des de fa 20 anys o més convivim en nous conceptes d’alimentació. Fins als anys 80 els aliments eren tal qual es processaven, o hi havia la cuina de tota la vida (de la mare), i la gent només havia de triar allò que més li apetia o allò que entrava dins la seva dieta habitual. Però, igual que la societat, la indústria alimentària va anar creant nous productes, més fàcils de consumir, més ràpids de cuinar... i nosaltres, els vam començar a consumir.
Aquests aliments tant bons, tant útils per consumir entre hores, tant còmodes per quan no tenim res per dinar, va resultar que ens portaven cap a un consum abusiu d’aliments, i sobretot d’aliments molt calòrics o no massa sans. Així que, es va posar en marxa la maquinaria per elaborar els mateixos productes però light, o sigui, amb menys calories, o menys greix, o menys sal, etc. Per suposat, va ser i és un gran èxit, gràcies a aquests productes, nosaltres com a consumidors, ens permetem el consum d’aquests aliments, però aquest no és el problema, el problema és que ens permetem el consum d’aquests aliments però en grans quantitats o en massa freqüència.
Els productes light, signifiquen més lleugers (menys calories o menys greix...) que el seu producte original, però continuen portant calories, greix... Ens hem de fixar si realment podem consumir aquell producte en la versió light o més ens valdria no consumir-lo de cap forma.
Els productes 0,0 o sin..., fan referència a que un dels seus components o ingredients l’han reduït o gairebé eliminat de la seva composició, per exemple, 0,0 alcohol (cervesa), sense sucre afegit (sucs de fruites o melmelades), 0%MG = 0% Matèria Grassa (iogurts o formatges), sense sal afegida (salses), etc. En aquest cas si que són productes interessants per a grups concrets de població. Per exemple, una persona diabètica que pugui menjar (en quantitat controlada) melmelada sense sucre; una persona que vulgui cuidar el seu pes o que hagi de fer una dieta baixa en grassa pot menjar iogurts 0% o desnatats; una dona embarassada que no ha de beure alcohol pot consumir una cervesa 0,0; etc. Per tant, hi ha casos concrets en que la indústria alimentària ha aconseguit arribar a un públic concret gràcies a aquests nous productes.

Això no vol dir que es puguin consumir sense control. Un consell important és que nosaltres, com a consumidors, hem de tenir interès en conèixer la informació que hi ha a l’etiqueta dels productes que comprem. Només així podrem triar millor. Però si tenim algun problema de salut relacionat amb l’alimentació i no coneixem quins d’aquests aliments poden ser beneficiosos o no per a la nostra salut, ens hem d’informar i buscar ajuda d’un professional.