divendres, 24 de gener de 2014

Encara recordes les festes de Nadal quan puges a la bàscula?


La setmana passada vam comentar la possibilitat de fer un caldo depuratiu, per tal d’eliminar excessos i toxines del nostre cos passades les festes de Nadal. I aquesta setmana hem de fer referència a com continuar el camí començat per tal de trobar-nos bé físicament.

Qui es va decantar per fer aquest caldo durant tota aquesta setmana, segur que s’ha notat més lleuger, amb la sensació d’estar igual de pes que abans de les festes. És clar que no ha sigut únicament per beure un caldo de verdures, però si a més s’ha acompanyat del consells proposats com: beure aigua, menjar més verdures i fruita... descrits a l’article anterior, segur que ens trobarem millor. Si és així, aquesta setmana hi ha 2 camins a seguir.

Si estem en un pes saludable, acord amb el que nosaltres ens trobem bé, hem de seguir una dieta amb tot tipus d’aliments, saludable, equilibrada, basant-nos en la Dieta Mediterrània (importantíssima per a un bon estat de salut) i fer un exercici físic regular.

La dieta ha de contenir aliments de tots els grups d’aliments de la Piràmide dels Aliments. La base de la nostra alimentació, des de fa molts anys,
-          -  L’arròs, les llegums, els cereals en general, patata,... serà la base de la nostra alimentació.
-          -  L’acompanyant perfecte dels cereals i llegums són les verdures i hortalisses de tot tipus, ja sigui en amanides o verdures cuites. Consumirem verdures 2 cops al dia, dinar i sopar. Sent una d’elles en forma d’amanida.
-          -  Menjar 2-3 peces de fruita al dia. S’ha de consumir la fruita fresca i de temporada, no en conserva. També evitarem els sucs i sobretot els de supermercat.
-          -  2-3 cops a la setmana peix, un d’aquests ha de ser peix blau (sardina, cavalla, tonyina, salmó).
-          -  2-3 cops a la setmana carn, millor les carns blanques com el pollastre, conill, gall d’indi...
-          -  Consumir productes làctics diàriament, ja poden ser llet, iogurts o formatges. Hem d’evitar els postres làctics com flams, natilles... perquè ens aporten més grasses i sucres que els làctics que s’aconsellen.
-          -  Augmentar el consum de fruits secs és important, i més si es vol reduir el consum de carn.
-          -  L’oli d’oliva ha de ser la grassa a utilitzar per a qualsevol ús culinari. Per amanir, per cuinar... ho farem amb oli d’oliva. Oblidem les mantegues, margarines, olis vegetals. Aquest oli d’oliva és el nostre ingredient bàsic a la cuina.
-          -  L’aigua ha de ser la nostra beguda per excel·lència. Deixant el consum de begudes refrescants i gasoses per a moments puntuals, així com el de les begudes alcohòliques.
-          -  El vi és bàsics dins la cuina mediterrània, el seu consum és aconsellable perquè és ric en antioxidants, sobretot el negre. Però aquella persona que no beu, no fa falta que en comenci a beure.
-          -  L’activitat física ha de ser regular i d’intensitat mitja. Sempre adaptant-nos al nostre estat físic. Farem més o menys activitat però sempre intentarem anar augmentant la duració o la intensitat.

Si volem baixar pes desprès de les festes perquè ens sobren uns quilets ens posarem a dieta. Però una dieta controlada, tenint en compte les malalties que tinguem, els horaris de treball, l’activitat que realitzem, etc. I no farem dietes restrictives, prohibitives... que ens poden causar problemes a la nostra salut.
Encara que sembli mentida, una dieta que restringeix el consum de qualsevol aliment no es podrà mantenir durant molt de temps i es deixarà de fer. Si canviem els hàbits, poc a poc, aquesta nova “dieta” ens servirà per a tota la vida. Ens hem d’alimentar de manera lògica, no és normal que no mengem ni fruites ni verdures perquè contenen sucre!!!! Si ens escoltem, molts cops ens donaríem compte que aquelles dietes que ens prometen baixar 10kg en un mes no són racionals. Si ens ho digués una altra persona que ho està fent pensaríem: “està boja, jo no ho faria mai això”. Però ho acabem fent o provant.


Sigues conscient del que fas malament en el teu estil de vida (dieta/activitat física) i intenta anar-ho canviant poc a poc. Però si necessites ajuda, busca a un professional.