dimarts, 28 de gener de 2014

L'alimentació que t’ajuda a dormir millor


Et costa agafar el son o et despertes amb la sensació de no haver descansat? De vegades, la raó de dormir malament la trobem amb el que mengem.
És molt important dormir be ja que en aquest moment relaxem la ment i això contribueix a mantenir la memòria i la concentració per al dia següent, a més que ajuda a recuperar l’energia que hem gastat durant el dia i també es restitueix el sistema immunitari. Però a més, el fet de dormir malament o poques hores pot perjudicar la salut. I és que l’insomni provoca cansament, irritabilitat, ansietat....
1 de cada 5 persones dorm malament o poques hores, això comporta un consum de fàrmacs que t’ajuden a agafar el son. Tot i això, els metges asseguren que aquesta ha de ser l’última solució i sempre baix control mèdic. Abans de prendre res hem de revisar els nostres hàbits del son: horaris, rutines, exercici...) i sobretot analitzar el que mengem. L’alimentació és una gran ajuda per a dormir millor.
Hi ha molts motius que poden provocar que el teu son sigui de mala qualitat. De vegades pot ser un factor d’estrés, preocupacions,... però en moltes altres ocasions pot ser per menjades massa abundants, l’excés d’estimulants, etc. De fet, un estudi realitzat per la Universitat de Pensilvania (EE.UU.) ha demostrat que aquelles persones més calories de les necessàries dormen menys hores, mentre que les persones que porten una alimentació variada i lleugera tenen una millor qualitat del son.
1                    Un sopar ric en proteïnes, copiós o ric en grasses provocarà una digestió llarga i pesada que perjudicarà al son, sent aquest menys profund. Si es vol menjar carn a la nit s’aconsella que sigui poca quantitat i carn blanca com el pollastre o el gall d’indi, ja que són més lleugeres i es digereixen millor que altres carns més grasses.
2                    Afegir molts condiments picants a l’hora de sopar provocarà una estimulació del metabolisme i un augment de la temperatura corporal que pot portar a que ens costi més dormir. Si que és veritat que petites quantitats d’espècies picants milloren la digestió però s’aconsella la seva utilització a l’hora de dinar. En el seu lloc es poden utilitzar plantes aromàtiques més digestives com el fonoll, orenga o salvia, a hora de sopar. A més de sabor fan que la digestió sigui més lleugera.
3                    Evitar les llegums a hora de sopar, ja que provoquen molts gasos i requereixen molt temps de digestió, que a la nit afectarà a conciliar el son. S’aconsella consumir-les al dinar però, en cas de voler-les consumir a la nit, que sigui en forma de puré, i millor si s’afegeix alguna planta com comí, fonoll o anís que ajudaran a reduir l’efecte flatulent de les llegums.
4                    Prendre molts caldos o purés a la nit afavoreix la diüresis durant la nit i farà que s’interrompi el son per poder anar a orinar. S’aconsella no beure molta quantitat de líquids a la nit i evitar aliments diürètics com l’api, els espàrrecs en les sopes o caldos a la nit.
5                    El cafè pot influir en la qualitat del son, la cafeïna juga un paper important ja que disminueix la somnolència i per tant pot dificultar agafar el son. Per això, es recomana reduir el consum de cafè. Igualment que un cafè al matí ens ajuda a despertar-nos, si anem acumulant molts cafès al dia, la cafeïna ens farà dormir pitjor.
6                    És millor sopar d’hora per poder anar a dormir amb la digestió feta. Si vas a dormir immediatament desprès de sopar s’afavoreix el reflux esofàgic (el contingut d’àcid de l’estomac puja cap a l’esòfag) i això provoca ardera i no es dormirà be. Com a norma, hem de sopar 2 hores abans d’anar a dormir.
7                    També podem incorporar aliments rics en triptòfan a l’hora de sopar. Aquest aminoàcid afavoreix la síntesi de serotonina, substància relacionada directament amb el son. Els aliments que ens aporten triptòfan són els ous, peix blau, productes làctics com la llet i el iogurt, llegums, fruits secs, fruita com el plàtan, freses...
8                    Els aliments rics en vitamina B6 i magnesi també ajuden a millorar el nostre son, ja que intervenen en el sistema nerviós, per tant, el consum d’aliments rics en aquesta vitamina i aquest mineral ens relaxarà i dormirem millor. Els aliments rics en magnesi són el marisc (gambes, musclos, ...), gall d’indi, peix com la cavalla o el salmó, fruits secs (ametlles, avellanes, nous, dàtils, verdures (espinacs crus, remolatxa, julivert...), soja, patata, germen de blat, llevadura de cervesa. I la vitamina B6 la trobarem en el peix (sardines, salmó, llagosta, llenguado, tonyina), soja, nous, plàtan, aguacate...
9                    No sopar també empitjora el son. En aquelles persones que no sopen perquè volen fer dieta a la seva manera, també veuran perjudicat el seu descans. La sensació de gana actua com un gran estimulant que pot provocar insomni.

10                 Hi ha plantes amb efecte somnífer com la tila, el seu efecte sedant calma el nervis i ajuda a dormir. La passiflora disminueix l’ansietat i afavoreix el son. La valeriana redueix la tensió i relaxa la musculatura. La camomila amb anís és una mescla digestiva i relaxant, i afavoreix la digestió.