dimarts, 14 de gener de 2014

Netegem el cos dels excessos del Nadal

Per fi ha arribat el dia. Han passat les festes de Nadal. Hem tornat a la rutina, la feina, l’escola i necessitem energia. Tot i haver descansat aquests dies de Nadal, ens trobem cansats, ens costa aixecar-nos pel matí… és clar que pot ser perquè els dies de l’hivern són tristos, perquè fa fred i no ens volem moure del llit, perquè tot i estar de vacances no hem parat d’anar a comprar per a preparar els menjars o per ajudar als Reis Mags a que ens arribin a totes les cases... però també perquè el nostre cos ha patit uns excessos de menjar que repercuteixen en un enlentiment de les digestions, ja que els òrgans que treballen per netejar les toxines han estats sobrecarregats aquests dies.
Desprès de festes podem haver augmentat entre 1-2 o 3 kg. El primer kg que augmentem és líquid, que amb una dieta depurativa el podem perdre fàcilment. Però el segon i tercer kg que hem augmentat ja és de greix, i aquest farà falta una mica més que una dieta depurativa.
Per tant, avui anem a intentar netejar els cos dels excessos de les festes i eliminar les toxines acumulades. Així afavorirem el millor funcionament del nostre cos i ens trobarem millor i amb més energia.

Primer que res prepararem un caldo depuratiu. Hi ha moltes verdures i hortalisses que tenen funcions depuratives. Les mengem i no sabem que ens ajuden a mantenir les nostres “instal·lacions” interiors netes i en bon funcionament. Tot i que menjant-ne obtenim uns beneficis més que desitjables, el que volem és maximitzar les seves virtuts per posar a punt al nostre cos així que utilitzarem aquestes verdures i hortalisses per fer un caldo depuratiu, desintoxicant i remineralitzant.

Els ingredients seran:

Col: la col és una verdura molt depurativa i diürètica. El seu suc és molt bo per a tot el sistema digestiu ja que és ideal per al tractament de les úlceres d’estomac o duodè, per a la colitis ulcerosa, treballa com un antiàcid (millora problemes d’acidesa). Aquestes propietats són degudes al contingut en vitamina C, àcid fòlic, molts minerals (calci, fluor, magnesi, fòsfor), també conté aminoàcids (arginina, leucina, cistina...).
La part negativa de la col és que es tracta d’una verdura molt flatulenta i pot provocar problemes de gasos si es consumeix molt dies, i a persones sensibles. Es pot evitar prenent infusions de fonoll o d’anís verd.

Ceba: la ceba és una hortalissa que millora molt la circulació de la sang i ajuda a netejar-la de les grasses que s’acumulen, per tant, molt recomanable per a problemes de colesterol elevat, arteriosclerosis, pressió alta, etc. A més, és molt diürètica, afavoreix l’eliminació de líquids. També és bactericida, o sigui que actua com un antibiòtic natural, per tractar problemes respiratoris com grip, bronquitis,faringitis... o per a bacteris intestinals que ens provoquen diarrees. La ceba també és molt digestiva perquè estimula el funcionament del fetge, vesícula i pàncrees. Aquestes propietats són degudes a que la ceba és rica en minerals com el sofre, potassi, fòsfor, calci, magnesi, sodi, etc, ric en vitamina C, àcid fòlic i vitamina E.
Per contra, la ceba és una hortalissa que pot donar problemes d’acidesa en persones susceptibles si es pren molts de dies.

Api: l’api és una verdura molt digestiva i carminativa, que significa que ajuda a combatre els gasos. És molt diürètic, per tant ens ajudarà també a eliminar líquids. És un sedant intestinal així que ens ajudarà a reduir els dolors estomacals i els espasmes. Té efecte tranquil·litzant sobre els nervis, ens ajuda a calmar l’ansietat pel menjar i per a l’insomni.
l’api és molt ric en fòsfor, sodi, ferro i zinc, així com en vitamina A, vitamina C, àcid fòlic, vitamina E i altres vitamines del grup B.
S’ha de vigilar el seu consum elevat en persones que tinguin lesions de ronyó o inflamació de la bufeta de l’orina.
Tampoc resulta convenient el consum elevat d’api o suc concentrat en dones embarassades.

Julivert: el julivert té moltes propietats relacionades en perdre pes. Una infusió de julivert actua com a saciant. És molt depuratiu a nivell sanguini, ajuda a netejar la sang. És molt diürètic, ajuda a eliminar líquids, excretant així les toxines de l’organisme (sempre bevent aigua, clar). És molt bo per a combatre el cansament físic, perquè ajuda a minimitzar els símptomes d’esgotament.
S’ha de vigilar el consum elevat en persones que pateixen de càlculs renals (pedres al ronyó) ja que conté molt d’àcid oxàlic. Tampoc es recomana prendre en persones embarassades o aquelles que s’hi vulguin quedar, ja que té un efecte emenagog.

El caldo serà el següent:
-       1,5 litres d’aigua
-       ½ col
-       3 cebes mitjanes
-       4-5 rames d’api
-       Un manollet petit de julivert

Courem totes les hortalisses i verdures juntes, durant 20-30 minuts. El deixem reposar 10 minuts i ho colem. Una vegada estigui el caldo fred el guardarem a la nevera.
Prendrem 1 tassa o got de caldo abans de dinar i sopar. El podem condimentar amb una mica d’oli d’oliva i sal marina o del Himalaya, i ens servirà com a primer plat, com una sopa (més recomanable a sopar ja que la menjada és ho hauria de ser més lleugera) o li podem posar ½ suc de llimona (que també és molt diürètic, és ric en vitamina C, protector estomacal per a gastritis o úlceres a l’estomac...).

Aquest caldo serà el punt de partida a tot una sèrie de canvis que hem de fer, com a mínim, durant una setmana.

Principalment, i encara que sembli lògic, no hem de consumir dolços que hagin sobrat, ni tampoc comprar-ne de nous: torrons, bombons, polvorons, galetes de xocolata, cereals ensucrats, bolleria...
Tampoc hem de consumir aliments grassos: plats precuinats, sobres del dinar de Nadal,
Hem de beure molta aigua, encara que no tinguem set, per netejar els ronyons, el fetge i la vesícula. Òrgans que han estat sobrecarregats de feina aquests dies i que ara han de treure les toxines acumulades.
Hem d’augmentar molt el consum de verdures i hortalisses, i consumir-les tant en cru com cuites.
Hem d’augmentar molt el consum de fruites, ja que són molt antioxidants, ens aporten molta fibra, aigua i moltes vitamines i minerals que ajuden a la recuperació d’aquests òrgans interns que parlàvem abans. Inclòs podem fer suc de fruites que ens hidrataran molt i són un còctels de vitamines i minerals.
Hem de disminuir i si pot ser evitar, el consum de carns durant aquesta setmana. Consumirem peix, ous... però com més lleuger i amb menys toxines sigui el menú millor.
Haurem de fer una mica més d’exercici ja que durant aquests dies, el més segur, és que no haguem fet massa activitat i hem aparcat el gimnàs, el caminar, la bicicleta i qualsevol altra activitat que realitzem. Torna a començar perquè si ho vas deixant cada cop et costarà més. I si no en feies, com a propòsit d’any nou, comença alguna activitat.
També podem prendre infusions digestives o depuratives, que ens ajudin en tot aquest procés de desintoxicació i depuració.

Si necessiteu consell, informació o ajuda, ja sabeu on trobar-nos.