dilluns, 17 de febrer de 2014

La carxofa i les seves propietatsLa carxofa és una hortalissa molt utilitzada a la conca Mediterrània, i molt lligada a la nostra dieta. És per això que avui parlarem de les principals característiques i nutrients, així com les propietats nutricionals.
La carxofa és molt rica en fibra, concretament fibra soluble, molt pobra en grasses i en gens de colesterol, rica en minerals com el potassi i el magnesi, vitamines i altres substàncies com la cinarina, esterols, àcids orgànics, etc.

Si parlem del principal component, la fibra, inulina, té efectes beneficiosos per a la salut. El paper de la fibra és molt important per al correcte trànsit intestinal, així doncs, és molt recomanable (igual que totes les hortalisses) el consum de fibra per a aquelles persones que tenen dificultat per anar al lavabo o restrenyiment. A més, la fibra soluble que contenen les carxofes té la característica de formar gels i aquests atrapen altres components com són el colesterol, d’aquesta manera dificulta l’absorció del colesterol a través del tracte intestinal i s’elimina (part del colesterol) a través de la femta.
A més, la fibra en la dieta alenteix l’absorció de la glucosa (sucres presents en els aliments o que els obtenim a l’interior del nostre cos per la digestió dels sucres complexes) i fa que no hi hagi pics de glucèmia en sang, per tant, en persones diabètiques s’aconsella la ingesta d’aliments rics en fibra per mantenir els nivells de glucèmia controlats.

La carxofa també conté esterols, que són components d’origen vegetal amb una estructura similar al colesterol animal. Això fa que a nivell intestinal, on s’absorbeix el colesterol, confonguin al nostres cos i d’aquesta manera absorbim primer els esterols que el colesterol. Per tant, important també per aquelles persones amb nivells elevats en colesterol en sang perquè, juntament a la propietats de la fibra, podem veure una millora dels seus valors de colesterol.

Una de les substàncies poc conegudes que conté la carxofa però que realitza accions molt importants és la cinarina, és un compost aromàtic responsable del sabor amarg de la carxofa. La cinarina té un efecte colerètic, augmenta la producció de bilis, aquesta bilis contribueix a la digestió de les grasses. Per tant, millorar la digestió, recomanada per a malalties funcionals del fetge, vesícula biliar i vies biliars.
Aquesta substància, la cinarina, també actua sobre els ronyons i provoca un augment de la diüresis, és a dir, l’eliminació d’orina. Beneficiós en cas d’hipertensió arterial, oligúria, etc.

Tant és important saber que la carxofa és una hortalissa amb importants propietats beneficioses per al bon funcionament de l’organisme, com hem de pensar que s’ha d’incloure dins una dieta equilibrada, juntament amb altres verdures. Tampoc es tracta d’un medicament, per tant, aquelles persones que es mediquen i tenen nivells de colesterol elevats, hipertensió... han de continuar amb el seu tractament.

Si que pot ajudar, els extractes o comprimits o càpsules de carxofa, en aquelles persones amb una tendència a nivells límit de colesterol, restrenyiment... on els canvis dietètics i d’estil de vida poden millorar aquests desequilibris nutricionals.