dilluns, 24 de març de 2014

10 consells per a seguir una dieta vegetariana


1. Pensar en les proteïnes. Les necessitats de proteïnes es poden satisfer fàcilment al consumir diferents aliments d'origen vegetal. Les fonts de proteïnes per als vegetarians inclouen llegums, nous i productes de soja. Combinar llegums i cereals en un mateix plat per a obtenir una proteïna de bona qualitat, per exemple: arròs amb cereals. Les persones lacto-ovo vegetarianes obtenen un bon aport de proteïnes gràcies als ous i als productes làctics.

2. Pensar en les fonts de calci. El calci s'utilitza en la formació dels ossos i les dents. Algunes fonts de calci per a les persones vegetarianes són: llet de soja enriquida en calci, fruits secs i llavors, que n’aporten molt bona quantitat. Exemple: amapola, sèsam, lli...

3. Fer canvis senzills. Molts plats principals populars es poden preparar només amb productes vegetals, com la paella de verdures, pasta amb verdures, saltejat de tofu i vegetals,...

4. Prendre el sol, al menys 30 minuts cada dia, per a obtenir la vitamina D, necessària per afavorir l'absorció de calci. A més, la vitamina D es troba àmpliament en làctics i peixos, que no s'inclouen en l'alimentació vegetariana.

5. Incloure algues per a obtenir petites dosis de vitamina B12. Es poden utilitzar algues en pols o fresques per elaborar els plats.

6. Es poden consumir productes substitutius als càrnics com, hamburgueses vegetals, salsitxes vegetals, embotits a base de soja... Que contenen una bona quantitat de proteïnes i imiten (en aspecte) als seus homòlegs d'origen animal.

7. Consumir vitamina C per afavorir l'absorció de ferro presents en els aliments d'origen vegetal. Per exemple: llenties amb pebrot i espinacs, prendre suc de taronja...

8. Consumir aliments fortificats o enriquits amb ferro, o vitamines o altres minerals, com el calci.

9. Si s'està començant a fer el canvi cap a una alimentació vegetariana, no fa falta canviar tota la base alimentària de cop. Es poden anar fent petits canvis com, per exemple, reduir el consum de carn i peix a 1-2 cops a la setmana i afegir hamburgueses vegetals.

10. Realitzar exercici físic és molt important per a qualsevol persona. Si decideixes seguir una alimentació vegetariana, canvia el teu estil de vida, menja aliments frescs i activa el teu cos.