dimecres, 19 de març de 2014

Alimentació vegetariana i futur


Fa temps que sabem de l'existència d'una alimentació vegetariana però encara resulta estrany sentir a algú que ens diu que és vegetarià. Quants cops hem sentit, no menges carn? Ni peix? Segur que no ho vols provar? El fet de portar una alimentació vegetariana és una elecció presa en consciència i que davant d’un plat no farà dubtar a aquella persona que és vegetariana.

La definició d'alimentació vegetariana s'entén com aquelles persones que no mengen carn, peix, llet, ous, ni cap derivat d'origen animal (formatges, embotits...). Per tant, la seva alimentació es basa en verdures i hortalisses, llegums, cereals, fruites, fruits secs i nous aliments elaborats a base d'aquests primers, com són el tofu, seitan, temphe, etc.

S'ha d'especificar però, que dins el concepte vegetarià poden haver variacions alimentàries, segons si s'introdueixen o no alguns aliments d'origen animal en la seva alimentació. Dieta lacto-ovo vegetariana: la base és l'alimentació vegetariana però a més incorporen llet i ous en la seva dieta diària. Hi ha persones que poden incloure només ous o només llet. Dieta vegana o vegetarians estrictes: els vegans eviten consumir qualsevol aliment que provingui del regne animal, com per exemple la mel. Dieta crudívora: es basa en el consum d'aliments totalment crus.

La majoria de la gent encara pensa que el fet de no menjar carn, peix, ni cap aliment d'origen animal pot suposar un risc per a la salut, però res més lluny de la realitat. Cada cop surten a la llum més estudis sobre els beneficis que comporta seguir una dieta vegetariana. L'últim que s'ha publicat, realitzat al Japó, demostra que una dieta vegetariana afavoreix la disminució de la pressió arterial, amb la qual cosa, ajuda a prevenir possibles malalties secundàries a tenir hipertensió arterial com són les malalties cardiovasculars.  

A més, seguir una dieta vegetariana ens aporta altres beneficis per a la salut:

    - Baix aport de grasses saturades i de colesterol. Això comporta en una menor prevalença de problemes cardiovasculars.
    - Major aport de grasses insaturades. Aquestes grasses actuen com a cardioprotectores.
    - Major aport de fibra. Que afavoreix el trànsit intestinal i, per tant, menys problemes d'estrenyiment. Un bon aport de fibra també ajuda a regular els nivells de sucre (sempre tenint en compte la dieta del diabètic). A més, un alt contingut de fibra en la dieta s'associa a una menor prevalença de càncer de colon i pròstata.
    - Major contingut de vitamines i minerals en la dieta.

Dins els efectes negatius de portar una dieta vegetariana estricta està el risc de tenir carències en algun micronutrient, sobretot la vitamina B12, que s'obté únicament a través d'aliments d'origen animal. Com a conseqüència es pot produir anèmia. La única manera de cobrir les necessitats en aquesta vitamina és recórrer a suplements.

També es pot patir una anèmia per dèficit de ferro, ja que el ferro d'origen vegetal s'absorbeix més difícilment. Tot i que el dèficit de ferro no és tant freqüent com el dèficit de vitamina B12, també pot ser aconsellable prendre suplementació en aquest mineral. Sempre està indicat realitzar alguna analítica per controlar els nivells.

Per altra banda, les proteïnes d'origen animal són de major qualitat que les d'origen vegetal, per això els vegetarians han de cuidar la seva ingesta combinant aliments que es complementen entre ells, amb els aminoàcids necessaris per a formar les proteïnes. És el cas dels cereals i les llegums, que formen una combinació perfecta.

Els motius pels quals es decideix seguir una dieta vegetariana poden ser molt variats: per qüestió de salut, per raons ètiques de conservació del medi ambient o pels drets dels animals... totes són vàlides. Si estàs pensant en seguir una dieta vegetariana informat de com fer-ho correctament ja que no és solament deixar de menjar carn o peix.


S'ha de deixar clar que la dieta vegetariana no ha de ser una opció com a dieta per baixar pes, ni una dieta estacional. Està més relacionada en un canvi d'hàbits i d'estil de vida.