divendres, 16 de maig de 2014

Beneficis nutricionals de la Quinoa

La quinoa, com tots els cereals, és un aliment energètic gràcies als hidrats de carboni que conté. El 65% del total del gra de la quinoa són hidrats de carboni, nutrient que ens ajuda a obtenir l'energia necessària per a l'activitat diària. Per aquest motiu és un aliment molt recomanable per a esportistes, nens i adolescents.

Però a més, la quinoa és molt preuada perquè conté una important quantitat de proteïnes, entre el 12 i el 18%. A més, conté tots els aminoàcids essencials, entre ells la lisina, aminoàcid limitant en els cereals. Normalment les proteïnes les obtenim a partir de la carn, peix, ous i làctics però també les podem obtenir dels cereals, llegums i fruits secs. Els cereals ens aporten una petita quantitat de proteïnes formades a base d'aminoàcids però la problemàtica radica en que els cereals, en general, contenen tots els aminoàcids essencials (per a formar les proteïnes) menys la lisina, per la qual cosa s'anomena aminoàcid limitant. El mateix passa amb les llegums, que tenen un aminoàcid limitant però en aquest cas és la metionina. Si es combinen els cereals amb les llegums obtindrem una proteïna de bona qualitat.
La quinoa conté proteïnes en més quantitat que la resta de cereals i de bona qualitat. Per tant, és un aliment molt aconsellable en a persones vegetarianes, nens i adolescents, esportistes... i per a tota la població en general.

També cal destacar l'aport de grasses de la quinoa, més elevat que en altres cereals. D'entre aquesta quantitat de grasses destaquen les insaturades, concretament les omega 3 i 6. Aquest és un benefici a tenir en compte en aquelles persones amb problemes de colesterol.

Té una important quantitat de fibra soluble i insoluble, pot arribar a aportar 15g per 100g. Per una banda, la fibra insoluble ajuda a millorar el restrenyiment i, per altra banda la fibra soluble afavoreix el peristaltisme intestinal i augmenta el volum fecal per la capacitat que té de retenir aigua.
Aquest aport de fibra també pot ser beneficiós per a persones amb nivells elevats en colesterol, ja que ajuda a captar el colesterol i eliminar-lo per via intestinal. També ajuda a millorar els nivells de glicèmia per a les persones diabètiques. La fibra retarda l'absorció de la resta de nutrients, entre ells els hidrats de carboni, i repercuteix en millorar els nivells de sucre.

La quinoa és rica en vitamines del grup B i la vitamina E, i minerals, especialment manganès, magnesi, ferro, coure i fòsfor.

La quinoa és un cereal molt apropiat per a persones celíaques perquè està lliure de gluten. I per la mateixa raó pot servir per a l'elaboració de farinetes per als nadons.

Molt recomanable per a persones vegetarianes per la gran quantitat de proteïnes i de bona qualitat, per a esportistes i dones embarassades, amb més necessitats en proteïnes, minerals i vitamines.


Curiositat
La quinoa té un ús tòpic, utilitzada tradicionalment pels pobles andins. Aquests s'apliquen cataplasmes de quinoa negra, combinada amb altres plantes per a curar les ferides, com a cicatritzant i antiinflamatòria.

Planta de la quinoa, Chenopodium quinoa willd