divendres, 2 de maig de 2014

El nen vegetarià


La dieta vegetariana en els infants és un tema polèmic, amb defensors i detractors segons el cas. Tots els nens tenen les mateixes necessitats nutricionals, la diferència recau en com es cobreixen a partir de la introducció dels aliments sòlids, ja que mentre el nadó és amamantat no hi ha cap problema, la llet de la mare cobreix totes aquestes necessitats. Si els pares porten una alimentació vegetariana i ho volen seguir fent amb el seu fill, han de disposar de la informació necessària per a donar-li una alimentació adequada.

La principal preocupació és si tindran alguna carència o dèficit. Però aquestes mateixes preguntes ens les fem quan parlem d'un adult vegetarià. En aquest tipus d'alimentació s'ha de tenir en compte un bon aport en calories, proteïnes, calci, ferro, vitamines, especialment la B12.

En quant a les calories, no ens hem de preocupar en excés. Si el nen o nena menja varietat d'aliments com: fruites, verdures, hortalisses, cereals, llegums, llavors... i en quantitat suficient, no tindrà problemes de mancança de calories. Tot al contrari, normalment en els nens hem d'intentar minimitzar el consum d'aliments superflus, aquells aliments que solament aporten energia, però pocs nutrients saludables (dolços, sucs, snacks...).

Les necessitats de proteïnes en el nen vegetarià es poden cobrir amb la ingesta de cereals,  llegums i fruits secs. I el cas encara millora en aquells nens o nenes que a més consumeixen ous, llet i derivats (ovo-lacto-vegetarians).

Les dietes vegetarianes són generalment riques en àcids grassos omega-6 però poden contenir quantitats insuficients en omega-3. Les dietes que no inclouen peix, ous o quantitats generoses d’algues són pobres en EPA i DHA, dos àcids grassos essencials. Per aquesta raó, a les persones vegetarianes s’aconsella la ingesta de llavors de lli, nous, soja i algues.

Un altre dels nutrients a vigilar és el ferro. En la alimentació vegetariana, el ferro que s’ingereix és menor i a més és tracta de ferro no hemo, més difícil d’absorbir. En tot cas, estudis demostren que les persones vegetarianes tenen una adaptació a ingestes baixes de ferro durant llarg temps, que implica una major absorció del ferro que s’ingereix i una disminució de les pèrdues. La incidència d’anèmia per falta de ferro en les persones vegetarianes és similar a la de les no vegetarianes.

La vitamina B12 és un nutrient essencial per al desenvolupament del sistema nerviós. Una dieta estrictament vegetariana no conté fonts d'aquesta vitamina, en aquests casos es recomana donar un suplement de vitamina B12. En dietes amb ingesta de productes làctics o ous tampoc s'assegura un aport suficient en B12, per tant, cal assegurar-se que la ingesta és l'adequada. Una forma d'augmentar el consum de B12 mitjançant la dieta és consumint aliments enriquits en aquesta vitamina: cereals d'esmorzar enriquits, batut de soja enriquida, tofu o seitan enriquits, etc.

Les dietes vegetarianes ben planificades són apropiades per a totes les etapes de la vida, tant l'embaràs i la lactància, i satisfan les necessitats nutricionals dels nadons, dels nens i adolescents, i promouen el creixement normal. Les persones que són vegetarianes des del naixement, d’adults presenten una estatura i pes similars a les persones no vegetarianes.


Les dietes vegetarianes durant la infància i l’adolescència poden contribuir a establir patrons alimentaris saludables per a tota la vida. 


Podeu trobar l'article a la revista www.mums.cat