dilluns, 12 de maig de 2014

Quinoa, la revolució del gra d’or


Quinoa (Chenopodium quinoa willd), prové del quetxua kínua. Tant sols fa uns anys que s’ha començat a conèixer el gra de la quinoa però a Bolivia (Amèrica del Sud) és el gra sagrat. És originaria de la regió andina d'Amèrica, on era una espècie molt conreada al costat de la patata i el blat de moro.

Per a la civilització Inca era una planta sagrada coneguda com la mare de tots els grans, però als conqueridors espanyols aquesta veneració els va semblar una burla al sagrament de la Comunió Cristiana i van menysprear aquest conreu.

La quinoa en realitat és un pseudocereal. No es considera cereal perquè no pertany a la família de les gramínies. La planta pertany a la família de la remolatxa, espinacs i bledes. Però el gra de la quinoa en realitat, és una nou petita, d'uns 2 mm i, per tant, en sentit estricte és un fruit sec.
És capaç de suportar climes extrems. A hores d’ara es cultiva a molts països d’Amèrica del Sud i a alguns països d’Europa, però la millor, és la quinoa real, que busca condicions extremes i aquestes es donen a Bolívia.

Al 1975 un grup d'investigadors de l’Acadèmia de Ciències dels Estats Units va afirmar que la quinoa és un dels millors aliments d'origen vegetal per al consum humà. De fet, s’està analitzant per la NASA com una alternativa alimentària per als viatges dels astronautes.


La FAO (la Organització de les Nacions Unides per l’Agricultura i l’Alimentació) va considerar que l'any 2013 era l'any de la quinoa.