dimarts, 2 de setembre de 2014

TDAH i comportament alimentari

Aquest mes, a la revista Mum's podeu trobar el següent article.


El TDAH o Trastorn per Dèficit d'Atenció i Hiperactivitat és un trastorn neurològic i biològic crònic, en el que intervenen factors genètics i ambientals. Es diagnostica majoritàriament en la població infantil, però l'afectació arriba fins a l'edat adulta en el 60% dels casos.
Es caracteritza per una dificultat de mantenir l'atenció voluntària davant les activitats diàries durant un temps continuat, impulsivitat, augment de l'activitat física, dificultat de concentració, alt grau de frustracions, nens amb baixa autoestima, etc.
En nens i adolescents amb TDAH ens trobem en molts casos que la seva alimentació no és correcta i sovint són disfuncionals: inapetències, fòbies, alteracions a les hores de les menjades, rebuig a certs tipus d'aliments, etc.
Aquestes alteracions alimentaries poden comportar problemes de creixement, de rendiment mental, alteracions de la son, cansament i malnutrició en general.

Problemes alimentaris característics dels nens amb TDAH.
- Inapetència o falta de gana. Els fàrmacs administrats per al seu tractament poden provocar la falta de gana i pot repercutir en una malnutrició o carència en algun nutrient.
- Saltar-se menjades. El nen amb TDAH és desorganitzat, despistat i pot passar hores sense menjar.
- Trastorns de la conducta alimentària. Com no segueixen un patró d'horaris de les menjades, quan fa hores que no han menjat, poden passar a tenir molta gana i menjar compulsivament. Això pot desencadenar bulímia o trastorn per afartament. També apareix obesitat, però és més comú en adults.
- Falta de masticació degut a menjar compulsivament. Els pares tendeixen a sobreprotegir als seus fills per por a que s'ofeguin, i preparen les menjades triturades. No es recomana fer-ho.

Cal destacar el paper important de l'alimentació sobre l'evolució del trastorn i s'ha detectat que alguns aliments poden afectar de forma positiva o negativa en l'evolució.
- Eliminar i disminuir al màxim l'ús de sucres refinats per evitar els cicles d'hiperglucèmia (moments en que el nen tindrà un excés d'energia que propiciarà la hiperactivitat) i hipoglucèmia.
- Evitar els aliments refinats. S'aconsella el consum d'aliments integrals, frescs i poc processats, per evitar un consum massa elevats d'aliments amb additius o estimulants, que afecten de forma negativa.
- Controlar el consum diari de làctics, ja que solen donar intoleràncies i molèsties intestinals.
- Eliminar el consum de grasses saturades o les parcial o totalment hidrogenades. En el seu lloc s'aconsella consumir grasses insaturades o poliinsaturades (oli d'oliva, fruits secs...) ja que s'ha vist que juguen un paper molt important en el desenvolupament de les funcions cerebrals, gràcies als àcids grassos EPA i DHA.

Hi ha una sèrie d'estratègies que s'ha de portar a cap en el nucli familiar, adequades per a nens amb TDAH són:
- Establir menús equilibrats. Els pares han de donar exemple als fills amb l'alimentació.
- Introduir algun aliment atractiu, a la setmana, per a motivar al nen.
- Planificar les menjades en funció dels horaris prèviament establerts i amb rutines fixades, amb un ambient ordenat. L'àpat no ha de ser un moment de discussió sinó de comunicació.
- Ensenyar a menjar poc a poc, ja que d'aquesta manera s'ensenya a disminuir la impulsivitat.
- Fer que el nen participi de la compra i preparació dels aliments. A la taula, menjar tots junts.
- Parlar amb el nen sobre alimentació saludable, beneficis de menjar bé.
- Fer exercici o activitat física per alliberar energia fora de casa.


El TDAH és uns trastorn que acompanyarà a la família al llarg de la vida però pot estar a les nostres mans portar-lo de la millor manera possible.