dijous, 6 de novembre de 2014

Fruits secs


Tot i que els fruits secs en general, són rics en greixos, aquests són greixos insaturats, beneficiosos per a la salut, com l’àcid linoleic, l’àcid oleic i els omega 3. Els efectes beneficiosos els podem trobar com a cardioprotectors, ja que ajuden a reduir el colesterol LDL (dolent) i a augmentar el colesterol HDL (bo). També ajuden a controlar els nivells de triglicèrids del nostre cos.

També ens aporten antioxidants, com la vitamina E i C, imprescindibles per combatre l’acció dels radicals lliures, substàncies relacionades amb les malalties degeneratives i l’envelliment cel·lular.

Els fruits secs, gràcies al seu contingut en vitamines del grup B, indicades per a combatre la fatiga i l'estrés, ja que aquestes vitamines estan molt relaciones amb el bon funcionament del sistema nerviós.

Els fruits secs són aliments bàsics en la dieta mediterrània, rics en energia, amb molt bona quantitat de fibra, amb elevades quantitats de greixos insaturats (poliinsaturats i monoinsaturats). També són font de proteïnes vegetals, antioxidants i vitamines. El seu contingut en minerals és més elevat que en altres aliments, com és el cas de magnesi, fòsfor, potassi, calci, etc.


L'efecte cardioprotector depèn de la dosi, amb una ració de 4 o 5 cops a la setmana es pot reduir en un 40% el risc relatiu de patir una cardiopatia coronaria. Per aquesta raó, la FDA (agència americana que regula els medicaments) recomana una ració diària (40g) de fruits secs en dietes baixes en greixos saturats i colesterol.


Composició nutricional dels fruits secs (100g de producte)


Fruit sec
Calories
Kcal
Hidrats de carboni
g
Fibra
g
Proteïnes
g
Greixos
g
Potassi
mg
Calci
mg
Magnesi
mg
Folats
mcg
Castanya
175
36,2
6
3,2
2
500
40
33
141
Pinyons
678
3
8,5
14
68
780
11
270
100
Ametlles
589
6,2
10,6
19
54
767
248
258
70
Avellanes
634
7,2
7,5
13
62
501,5
194
237
113
Nous
645
3,3
6
14,5
63,8
480
93
159
155
Cacaus
571
7,2
8,2
25,3
49
700
60
175
110