dimarts, 27 de gener de 2015

Gastritis, un trastorn més comú del que ens pensem


La gastritis és una inflamació de la mucosa gàstrica, que és una capa de cèl·lules que revesteix l'estomac per la part interior, protegint-lo de l'acidesa dels sucs gàstrics.

Podem trobar dos tipus de gastritis:
-     Gastritis aguda: ocasionada per un excés de sucs gàstrics.
-     Gastritis crònica: trobarem una deficiència de sucs gàstrics.

En els dos casos s'ha de seguir un pla d'alimentació particular, que comporta una dieta de fàcil digestió i que afavoreixi el trànsit intestinal.


Causes

Les més comuns que causen gastritis:
              - Mala alimentació
              - Certs medicaments com àcid acetilsalicílic, ibuprofeno, naproxeno.
              - Beure massa alcohol.
              - Infecció de l'estomac per una bacteria, Helicobacter pylori.
              - Estrés.
Les causes menys comuns:
              -Trastorns autoimmunitaris
              - Reflux de bilis cap a l'estomac
              - Consum de cocaïna
              - Infeccions virals
              - Un traumatisme o una malaltia greu (cirurgia major o insuficiència renal o un estar          enxufat a un respirador) poden causar gastritis.


Símptomes

Moltes persones amb gastritis no presenten símptomes, però els que sí es poden donar són:
              - Inapetència
              - Nàusees i vòmits
              - Dolor a la part superior del ventre o abdomen


Recomanacions

1. Eliminar de la dieta aliments o elements que provoquin irritació de la mucosa, com són: picants, fruites àcides, cafeïna, alcohol, tabac.

2. Fer petites menjades, 5 o6 al dia. És important els horaris de menjar i intentar menjar sempre a la mateixa hora.

3. Beure líquid 30 minuts abans i/o desprès d'ingerir sòlids.

4. Menja poc a poc i mastegar adequadament els aliments. Hem de pensar que la digestió comença a la boca, amb l'acte mecànic de les dents i amb la saliva, que conté una enzima, la ptialina, que comença a digerir un dels nutrients que contenen els aliments, els hidrats de carboni. Així, facilitarem la digestió al propi estomac.

5. Evitar ingerir aliments molt freds o molt calents.

6. Eliminar els aliments molt grassos, ja que fan que la digestió sigui més lenta, produint més sucs gàstrics, que produirà més dolor en aquelles persones amb un dolor abdominal ja persistent.

7. No estirar-se immediatament desprès de menjar. Mínim hauríem d'esperar 30 minuts.

8. Mantenir un pes correcte.

9. Practicar mesures per controlar l'estrès.

10. Fer exercici físic regular. En tots els consells relacionats amb la salut no pot fer falta mencionar fer esport de forma regular. Però cal tenir en compte que, no és aconsellable fer exercici mentre s'està fent la digestió, i menys en aquelles persones que pateixen gastritis.
En casos de dificultat de digestió o malalties com la gastritis és important no interferir en el moment de la digestió, realitzant cap activitat intensa.

Si amb aquestes recomanacions no teniu suficient per superar la situació de gastritis consulteu al vostre metge o pose-us en contacte amb nosaltres per solucionar aquesta inflació i conseqüent malestar.