dimarts, 13 de gener de 2015

Propòsits d'Any Nou


Posar-nos a dieta és un dels molts propòsits que ens plantegem al començament d'any. Així com apuntar-nos al gimnàs, estudiar aquell curs que sempre havies volgut fer, estudiar anglès, i moltes coses més.
La única diferència és que el "fer dieta" ens acompanyarà al llarg de tot l'any i al llarg de tota la vida. Per això, hauríem de canvia la paraula per menjar saludablement. Tenim el pensament erroni que hem de corregir la nostra alimentació només en certes èpoques de l'any o desprès de festes. Però no. Hem de intentar tenir uns bons hàbits alimentaris durant tota la vida. Començant des de petits.
Però el cas és que han passat les festes de Nadal i potser hem augmentat uns quilets que si no els posem a ratlla ens acompanyaran molts mesos.

Així que, marquem-nos uns objectius reals a complir en poc temps.

1. Reorganitza les teves menjades
Amb tanta festa segur que hem perdut el control de les menjades. Dinars que s'allarguen. Passem del berenar. El sopar potser el fem o potser no, etc. Ara que hem tornat a la rutina és el moment de marcar les hores de les menjades i no saltar-ne cap. El més recomanable són 5 menjades al dia i, com diu el refrany: esmorza com un rei, dina com un príncep i sopa com un pobre.

2. Fer una llista de la compra
Abans d'anar al supermercat o a la botiga és important fer una llista de la compra on hi hagi els aliments imprescindibles per a un menú post festes. Aquests aliments són, sense cap dubte, les verdures, hortalisses i fruites.
Desprès d'haver menjat canelons, sopa, carn guisada o farcida, peix amb salses delicioses... hem de canviar radicalment els protagonistes dels plats. Ara hem d'intentar menjar amanides, sopes i caldos de verdures, purés o cremes de verdures, etc.

3. Planifica el teu menú setmanal
Per evitar caure en l'avorriment i per poder planificar millor la teva llista de la compra és recomanable planificar les menjades principals que realitzarem durant la setmana. D'aquesta manera cada dia podem menjar verdura d'una manera diferents, exemple: dilluns amanida + ..., dimarts: llenties estofades amb verdures + ..., dimecres: crema de porro, carlota i patata + ..., etc.

4. Redueix les calories
Podem organitzar les menjades per a tota la família però cadascú menjarà la quantitat corresponent a les seves necessitats. És a dir, cadascú, per l'activitat que realitza, per pes que té o que vol aconseguir, etc. haurà de menjar més o menys quantitat del plat. Però d'aquesta manera, tots els de casa podran menjar el mateix, i el cuiner/a no haurà de preparar diferents plats per a la família.

5. Evita les grasses i els sucres refinats
En aquests dies, desprès de menjades suculents, dolços que ens aporten quantitats elevades de sucres i de grasses, hem d'intentar reduir al màxim el consum de grasses (plats preparats, patates de bossa, salses, ...) i de sucres refinats (torrons, bombons, pastisseria en general, ...).

6. Modera el consum d'oli
La quantitat d'oli que utilitzem varia segons la cocció que utilitzem, per tant, haurem de triar formes de cocció lleugeres com la planxa, forn, vapor, bullit, papillot. I evitar fregits o arrebossats.

7. Menja poc a poc
No li donem la importància que té al fet de menjar poc a poc. A la majoria de gent, per feina, per gana, tendeix a menjar ràpid però per a tenir una bona digestió, sentir-nos saciats, assaborir el menjar... el millor és menjar poc a poc.
Si mengem poc a poc obtindrem beneficis com: assaborir el menjar que ens posem a la boca, ens sentirem tips perquè donem temps al cos a que se'n doni compte que estem menjant, digerirem millor els aliments.

8. Mirar d'anar regularment al lavabo
En dies de festa, on canviem els horaris, canviem la rutina diària, potser fem menys esport, mengem menys fruita i verdura, potser que ens faci variar el nostre ritme de deposicions. Hem d'intentar anar regularment al lavabo, cada dia o segons el ritme de cadascú.

9. Beure 1,5 litres d'aigua al dia
L'aigua és importantíssima per a nombroses funcions del nostre cos, però a l'hivern tendeix a decaure el seu consum. Les infusions i caldos de verdures, que apeteixen amb aquest fred, són una bona opció per a prendre líquids.

10. Fer exercici o moure'ns

Si volem tenir un estil de vida saludable no solament hem de tenir en compte l'alimentació, sinó també l'exercici físic. Segons la disposició o temps lliure de cadascú, podrem fer 2 o 3 dies d'exercici a la setmana. Segons la forma física de cada persona adaptarem l'activitat a fer, si som joves i ens agraden els reptes podem fer classes dirigides al gimnàs, o córrer, bicicleta, muntanya, etc; si som més gran podem fer pilates, ioga, anar a ballar, etc. L'important és moure'ns. 

Aconsegueix els teus propòsits o objectius!!!!