dimarts, 22 de setembre de 2015

10 consells per recuperar el pes guanyat desprès d'unes vacances (part 1)

Tots sabem que desprès de les vacances, i sobretot, desprès de la parada estival ens trobem en que hem augmentat uns quilets. També pot ser que no haguem augmentat pes però ens sentim carregats, que ens hem descontrolat en l'alimentació, que no hem tingut prou cura amb el que hem menjat, etc. És una època en que tendim a sortir més, a celebrar les festes del nostre poble i dels pobles veïns, el dia és més llarg i quedem amb els amics a fer el vermut.

El setembre i el començament del curs escolar marca un punt i apart d'aquest període de vacances i ens plantegem cuidar-nos. L'objectiu és revisar el que podem millorar en la nostra alimentació diària i plantejar-nos seguir una rutina d'activitat física.

El primer a analitzar és si hem augmentat de pes, quan pes hem augmentat?

La persona que porta un estil de vida saludable no tindrà cap variació de pes, és a dir, passades les vacances o l'estiu el seu pes s'haurà mantingut igual (tot i haver fet festes, menjades, vermuts...). La persona que s'ha relaxat, en tots els sentits, durant l'estiu potser haurà augmentat entre 2-3kg (el màxim recomanable). I aquella persona que no ha vigilat gens la seva alimentació durant aquests mesos pot haver augmentat més pes.

El segon pas a seguir és preguntar-nos:
              - estem realment preparats per canviar els nostres hàbits?
              - tindrem la força de voluntat de seguir una alimentació més saludable?
              - tenim pressa en baixar els quilets augmentats?

Si no estem preparats, si no estem segurs ni ens veiem amb força i tenim pressa per baixar aquests quilos segur que no és el moment de començar.

Hem de pensar que mantenir un pes saludable no és difícil, però fer canvis en els hàbits alimentaris adquirits durant temps no és fàcil i hem d'estar totalment convençuts. Com he llegit per les xarxes socials i em copio la frase: "No comencis una dieta que acabarà algun dia, comença un estil de vida que duri per sempre".

A partir d'aquí, si és el teu moment, pots seguir els consells següents.

10 consells a seguir:

1. Organitza la teva compra.
              És imprescindible que quan vagis a comprar tinguis totalment controlat els aliments que compraràs. Una manera de fer-ho és visualitzar les menjades que es faran durant la setmana i planificat un menú diari. Un cop tinguis el menú planificat es pot realitzar una llista de la compra amb tots aquells aliments que necessitarem.
              A més, millor anar a comprar sense gana perquè sinó es pot caure en la temptació de comprar aliments impulsivament, com snacks, bolleria, refrescs... que en aquests moments ens poden apetir.


2. Controla el que menges.
              El control de la quantitat i la qualitat dels aliments que mengem és molt important. Molt millor comprar aliments frescs, del territori i de temporada. Deixarem per moments puntuals els aliments congelats o conservats en pots i llaunes, que ens poden ser útils en situacions de falta de temps per cuinar. Però us recomanem que mai compreu plats preparats tipus: lasanyes, pizzes, croquetes, etc. molt millor verdura congelada o cuita, bases de pizza, llegums cuits... que ens un moment podem prepara un plat complert i nutritiu.
              A més hem de vigilar la quantitat ingerida ja que desprès de l'estiu potser que, involuntàriament, haguem augmentat la quantitat que mengem. Reduïm la quantitat dels nostre plat però sense passar gana.

3. No eliminis cap grup d'aliment.
              Estan molt de moda les dietes restrictives en algun aliment. Hem de fugir de modes i de dietes estrictes que només ens portaran un fracàs a mig o llarg plaç. Menjar de tots els grups d'aliments és la millor manera de poder seguir un hàbits alimentaris per a tota la vida a més d'aconseguir els objectius marcats.

4. No et saltis cap menjada.
              Realitzar 5 menjades al dia és la millor manera de no tenir gana durant el dia. El fet de saltar-se alguna menjada farà que en poques hores puguem tenir gana o que a la menjada següent mengem més quantitat. De totes maneres, el millor és fer un repartiment de les menjades del dia tenint en compte els nostre horari laboral o vital.

5. No t'oblidis de la fruita i la verdura.

              Cada cop ens costa més menjar fruits i verdura, o perquè no tenim costum, o perquè no ens agrada, o perquè preferim altres aliments. Sigui la raó que sigui hem d'introduir la fruita i la verdura en la nostra pauta diària. Les recomanacions són de 5 racions de fruita i verdura al dia, per tant, al dinar i al sopar sempre ha d'haver verdura (en forma de verdura cuita i amanides), i repartir la fruita durant el dia, fins a consumir-ne 3 racions.