divendres, 23 d’octubre de 2015

Caqui

El caqui o també conegut com palosanto té una composició diferent segons la varietat que es tracti. Però tots ells contenen una elevada quantitat d'aigua. Conté una quantitat important de hidrats de carboni senzills (fructosa i glucosa) i quasi res de grasses i proteïnes. Les persones diabètiques hauran de vigilar la quantitat de caquis que mengen i quan els mengen.

No té una quantitat molt elevada de fibra, però la que ens aporta és fibra soluble. La fibra soluble és molt important  per al nostre organisme perquè, dins al nostre intestí, és capaç de captar aigua i formar gels, aquests gels són capaços de retenir substàncies i eliminar-les amb la femta, com seria el cas de colesterol.

Les vitamines que ens aporta el caqui són la vitamina C i el beta carotè (provitamina A), que es transforma en vitamina A en el nostre organisme. Aquestes dos vitamines compleixen una funció antioxidant molt important, a més de potenciar el nostre sistema immunitari. Altres vitamines que també ens porta són les vitamines del grup B, sobretot la B1, B2, B3.

També conté potassi, un mineral necessari per a la transmissió de l'impuls nerviós i l'activitat muscular. Altres minerals que ens aporta són el calci, fòsfor, ferro i sodi.


Propietats per a la salut

El caqui és una de les fruites amb major propietats antioxidants, capaç de neutralitzar els radicals lliures responsables de l'aparició de moltes malalties degeneratives, càncer, pèrdua de visió, ... Les propietats antioxidants del caqui són degudes a les vitamines i flavonoids que conté, el beta carotè, la vitamina C i la vitamina E.

El caqui és un bon estimulant del sistema immunitari, ja que augmenta les defenses i ens protegeix de moltes malalties.

Els caquis, al igual que els tomàquets són rics en licopè, un flavonoids al que se li atribueixen propietats com: reduir les probabilitats de càncer de pròstata, pulmó, estomac, bufeta, i coll d'úter. També pot reduir el colesterol i reduir les inflamacions de la pròstata.

El contingut en potassi fa que sigui una fruita diurètica, adequat per a la hipertensió arterial i la retenció de líquids.

Els caquis tant en poden consumir en casos de diarrea com de restrenyiment. Si el caqui està madur, té molta quantitat de fibra soluble que afavoreix els moviments intestinals. Per altra banda, quan el caqui encara no està madur, són molt rics en tanins que tenen un efecte astringent, tot i que també pot provocar indigestió i dolor estomacal.
  
Composició nutricional

Composició per 100g de porció comestible

Calories (Kcal)
66
Hidrats de carboni (g)
16
Fibra (g)
1,6
Potassi (mg)
190
Magnesi (mg)
9,5
Provitamina A (mcg)
158,3
Vitamina C (mg)
16
Calci (mg)
7


Salut i bons aliments.