dimarts, 20 d’octubre de 2015

Els aliments de la tardor - Figues

Comença a canviar el temps, hem tret les jaquetes, algun dia plou i el temps està més tapat... ja estem a la tardor!!!


Aquesta època es caracteritza per un canvi en el nostre estat anímic, ens trobem més decaiguts, ens trobem més cansats, menys ganes de fer coses i a més, en aquesta estació és on som més propicis a agafar algun refredat. Això és degut al pas dràstic del calor al fred en pocs dies. En aquesta època especial les nostres defenses es veuen debilitades, fet que ens porta a una major facilitat de refredar-nos o agafar la grip.

Però la natura és sabia i en cada estació ens proporciona aquells aliments necessaris per mantenir un bon estat de salut. En aquest cas, els aliments de la tardor són molt característics i només es poden trobar en aquesta època. Com per exemple: les figues, els codonys, el raïm, els caquis, les magranes, els fruits secs, els bolets, les cols... Aliments energètics (no tots ells) i amb altes quantitats de vitamina C, minerals com el seleni, potassi, zinc... que ajuden a millorar i augmentar aquestes defenses debilitades pel canvi d’estació.

Avui parlarem de les figues, fruita que ja s’aproxima al final de la seva producció, donant-nos fruits al setembre i octubre.


FIGUES

Contenen gran quantitat d’aigua i són riques en hidrats de carboni (sacarosa, glucosa i fructosa), per la qual cosa el seu valor calòric és elevat.

Són molt riques en fibra, molt més que qualsevol altra fruita, que ajuda a regular el trànsit intestinal.

Contenen molt bona quantitat de minerals com el potassi (necessari per a la transmissió de l’impuls nerviós, per a l’activitat muscular normal i intervé en l’equilibri d’aigua dins i fora de la cèl·lula) , magnesi (important per al bon funcionament del sistema nerviós, músculs, ossos, i millora el sistema immunitari) i calci (important per a la formació dels ossos i de les dents), ferro.

Contenen una gran quantitat de vitamines, especialment del grup B, que ajuden a  mantenir una bona salut del nostre sistema nerviós. Per aquesta raó és un aliment molt aconsellat per a l’astènia de tardor. L'altra vitamina també presents en les figues és la vitamina C, importantíssima per a mantenir un bon estat de salut de les nostres defenses.

També conté una quantitat moderada de provitamina A, d’acció antioxidant, que dins al nostre cos es transforma en vitamina A. Essencial per al bon funcionament de la visió, bon estat de la pell, cabell, mucoses, ossos, i per al bon funcionament del sistema immunològic.Propietats per a la salut

Per la quantitat de glucosa que aporten són molt recomanades en aquelles persones que tenen una activitat física o psíquica important, per a nens i adolescents, o en esdeveniments esportius ja que ajuden a recarregar les reserves de glicogen gastades durant l'activitat física. Abans d'una competició no es recomanen per l'elevat aport de fibra, que pot provocar molèsties intestinals.

Per altra banda, al aporta molta quantitat de sucres s'ha de vigilar el seu consum en persones diabètiques i no abusar d'aquesta fruita. Evitar menjar-la sola durant el dia, millor menjar les figues com a postres d'algun àpat ja que la resta d'aliments ajudaran a alentir l'absorció dels sucres.

Les figues es digereixen molt be i actuen com a suavitzant de la mucosa de l'intestí. A més, al aportar molta fibra fa que es millori el transit intestinal i sigui una bona fruita per a combatre el restrenyiment.

Les figues aporten una bona quantitat en antioxidants, com la provitamina A que té la funció de contrarestar els efectes dels radicals lliures, causant de l'envelliment cel·lular. Els antioxidants també ajuden a reduir el risc de malalties cardiovasculars, degeneratives i de certs tipus de càncers. Les figues també contenen altres antioxidants com el seleni i flavonoids.

Pel seu aport en potassi i poca quantitat en sodi, són molt recomanables en persones que pateixen hipertensió.

Composició nutricional

Composició per 100g de porció comestible

Calories (Kcal)
66
Hidrats de carboni (g)
16
Fibra (g)
2,5
Potassi (mg)
235
Magnesi (mg)
20
Provitamina A (mcg)
25
Vitamina C (mg)
3,5
Calci (mg)
38


 Salut i bons aliments.