El caqui o també conegut com palosanto té una composició diferent segons la
varietat que es tracti. Però tots ells contenen una elevada quantitat d’aigua. Conté una quantitat important de
hidrats de carboni senzills
(fructosa i glucosa) i quasi res de grasses i proteïnes. Les persones
diabètiques hauran de vigilar la quantitat de caquis que mengen i quan els
mengen.

No té una quantitat molt elevada de fibra, però la que ens aporta és fibra soluble. La fibra soluble és molt
important  per al nostre organisme
perquè, dins al nostre intestí, és capaç de captar aigua i formar gels, aquests
gels són capaços de retenir substàncies i eliminar-les amb la femta, com seria
el cas de colesterol.

Les vitamines que ens aporta el caqui són la vitamina C i el beta carotè
(provitamina A), que es transforma en vitamina A en el nostre organisme.
Aquestes dos vitamines compleixen una funció antioxidant molt important, a més
de potenciar el nostre sistema immunitari. Altres vitamines que també ens porta
són les vitamines del grup B,
sobretot la B1, B2, B3.

També conté potassi, un mineral
necessari per a la transmissió de l’impuls nerviós i l’activitat muscular.
Altres minerals que ens aporta són el calci, fòsfor, ferro i sodi.

Propietats per a la
salut

El caqui és una de les fruites amb major propietats antioxidants, capaç de
neutralitzar els radicals lliures responsables de l’aparició de moltes
malalties degeneratives, càncer, pèrdua de visió, … Les propietats
antioxidants del caqui són degudes a les vitamines i flavonoids que conté, el
beta carotè, la vitamina C i la vitamina E.

El caqui és un bon estimulant del
sistema immunitari
, ja que augmenta les defenses i ens protegeix de moltes
malalties.

Els caquis, al igual que els tomàquets són rics en licopè, un flavonoids al
que se li atribueixen propietats com: reduir les probabilitats de càncer de
pròstata, pulmó, estomac, bufeta, i coll d’úter. També pot reduir el colesterol
i reduir les inflamacions de la pròstata.

El contingut en potassi fa que sigui una fruita diurètica, adequat per a la
hipertensió arterial i la retenció de líquids.

Els caquis tant en poden consumir en casos de diarrea com de restrenyiment.
Si el caqui està madur, té molta quantitat de fibra soluble que afavoreix els
moviments intestinals. Per altra banda, quan el caqui encara no està madur, són
molt rics en tanins que tenen un efecte astringent, tot i que també pot
provocar indigestió i dolor estomacal.
  
Composició nutricional

Composició per 100g de porció comestible
Calories (Kcal)
66
Hidrats de carboni (g)
16
Fibra (g)
1,6
Potassi (mg)
190
Magnesi (mg)
9,5
Provitamina A (mcg)
158,3
Vitamina C (mg)
16
Calci (mg)
7

Salut i bons aliments.
Deixa una resposta