La quinoa, com
tots els cereals, és un aliment energètic gràcies als hidrats de carboni que
conté. El 65% del total del gra de la quinoa són hidrats de carboni, nutrient que ens ajuda a obtenir l’energia necessària per a l’activitat
diària. Per aquest motiu és un aliment molt recomanable per a esportistes, nens i adolescents.

Però a més, la
quinoa és molt preuada perquè conté una important quantitat de proteïnes, entre
el 12 i el 18%. A més, conté tots els aminoàcids essencials, entre ells la
lisina, aminoàcid limitant en els cereals. Normalment les proteïnes
les obtenim a partir de la carn, peix, ous i làctics però també les podem
obtenir dels cereals, llegums i fruits secs. 
Els cereals ens aporten una petita quantitat de proteïnes formades a base d’aminoàcids però la problemàtica radica en que els
cereals, en general, contenen tots els aminoàcids essencials (per a formar les
proteïnes) menys la lisina, per la qual cosa s’anomena aminoàcid limitant. El
mateix passa amb les llegums, que tenen un aminoàcid limitant però en aquest
cas és la metionina. Si es combinen els cereals amb les llegums obtindrem una proteïna
de bona qualitat.
La quinoa conté
proteïnes en més quantitat que la resta de cereals i de bona qualitat. Per
tant, és un aliment molt aconsellable en a persones vegetarianes, nens i
adolescents, esportistes… i per a tota la població en general.

També cal
destacar l’aport de grasses de la quinoa, més elevat que en altres cereals.
D’entre aquesta quantitat de grasses destaquen les insaturades, concretament les
omega 3 i 6. Aquest és un benefici a tenir en compte en aquelles persones amb
problemes de colesterol.

Té una important
quantitat de fibra soluble i insoluble
, pot arribar a aportar 15g per 100g. Per
una banda, la fibra insoluble ajuda a millorar el restrenyiment i, per altra
banda la fibra soluble afavoreix el peristaltisme intestinal i augmenta el
volum fecal per la capacitat que té de retenir aigua.
Aquest aport de
fibra també pot ser beneficiós per a persones amb nivells elevats en
colesterol
, ja que ajuda a captar el colesterol i eliminar-lo per via
intestinal. També ajuda a millorar els nivells de glicèmia per a les persones
diabètiques. La fibra retarda l’absorció de la resta de nutrients, entre ells
els hidrats de carboni, i repercuteix en millorar els nivells de sucre.

La quinoa és rica
en vitamines del grup B i la vitamina E, i minerals, especialment manganès,
magnesi, ferro, coure i fòsfor.

La quinoa és un
cereal molt apropiat per a persones celíaques perquè està lliure de gluten. I
per la mateixa raó pot servir per a l’elaboració de farinetes per als nadons.

Molt recomanable
per a persones vegetarianes per la gran quantitat de proteïnes i de bona
qualitat, per a esportistes i dones embarassades, amb més necessitats en
proteïnes, minerals i vitamines.

Curiositat
La quinoa té un
ús tòpic, utilitzada tradicionalment pels pobles andins. Aquests s’apliquen
cataplasmes de quinoa negra, combinada amb altres plantes per a curar les
ferides, com a cicatritzant i antiinflamatòria.

Planta de la quinoa, Chenopodium quinoa willd


Deixa una resposta