És de tots ben sabut que després de les festes nadalenques estem tips, farts, amb remordiments, pensem “perquè m’he passat tant”…, a més, tornem a la rutina diària de la feina, dels nens que van al cole, etc. Doncs ara és el moment de plantejar-nos un canvi en l’alimentació, intentar baixar aquells quilets que ens sobren (a qui li faci falta) o simplement, donar un descans al nostre fetge, que fa dies que treballa al màxim de les seves possibilitats. Per què? Perquè durant les festes de Nadal mengem més quantitat, els plats són més copiosos; els aliments que consumim són més grassos, més energètics, més proteïnes… i el nostre fetge és qui ha de metabolitzar (digerir) tots aquests aliments; també bevem alcohol, poc o molt algunes copes de cava a les menjades o si es surt de festa algun que altre “cubata”, que també passa pel fetge; i en el millor del casos, segurament hem agafat algun constipat o grip, ens hem de prendre medicaments o antibiòtics, i aquests també passen pel fetge. O sigui que, mentre nosaltres ens hem passat unes bones festes, el nostre sistema digestiu ha passat una època bastant dolenta.

Ara és el moment de recompensar l’esforç del nostre cos, com qui desprès del treball de tot un any rep les merescudes vacances.

En quant als aliments a consumir han de ser poc calòrics, verdures, fruites, que ens aporten molta aigua, fibra, són saciants i segons les que elegirem també ens ajudaran a netejar el nostre fetge. Eliminar o reduir al màxim els aliments grassos (salses, dolços, plats preparats, aperitius…) i consumir més peix que carn.

Hem de beure molta aigua, l’aigua ens ajuda a netejar tots els òrgans del nostre cos, fetge, ronyons i a més ajuda a millorar el trànsit intestinal. L’aigua ens ajuda a anar millor al lavabo en aquelles persones que tenen algun problema d’estrenyiment agut, puntual i suau. I aprofitant que fa fred podem consumir aquesta aigua en forma de brous, caldos, infusions… que a més, si utilitzem verdures per fer els caldos o infusions específiques que milloren el funcionament hepàtic, també ens ajudaran a depurar el nostre cos.

Juntament amb aquests consells és imprescindible realitzar alguna activitat física. No fa falta realitzar un exercici excessiu però canviar hàbits com anar caminant al treball, a comprar, sortir el cap de setmana a donar una volta amb la família, ja sigui caminant o amb bicicleta, si en tenim ganes apuntar-nos a un gimnàs… aquests petits canvis influencien, a la llarga, en gran mesura, a la nostra condició física, al control de pes i al control de malalties relacionades amb l’alimentació. Cuida’t.

Deixa una resposta