La dieta
vegetariana en els infants és un tema polèmic, amb defensors i detractors
segons el cas. Tots els nens tenen les mateixes necessitats nutricionals, la
diferència recau en com es cobreixen a partir de la introducció dels aliments sòlids,
ja que mentre el nadó és amamantat no hi ha cap problema, la llet de la mare
cobreix totes aquestes necessitats. Si els pares porten una alimentació
vegetariana i ho volen seguir fent amb el seu fill, han de disposar de la
informació necessària per a donar-li una alimentació adequada
.

La principal
preocupació és si tindran alguna carència o dèficit. Però aquestes mateixes
preguntes ens les fem quan parlem d’un adult vegetarià. En aquest tipus
d’alimentació s’ha de tenir en compte un bon aport en calories, proteïnes,
calci, ferro, vitamines, especialment la B12
.

En quant a les
calories, no ens hem de preocupar en excés. Si el nen o nena menja varietat
d’aliments com: fruites, verdures, hortalisses, cereals, llegums, llavors… i
en quantitat suficient, no tindrà problemes de mancança de calories. Tot al
contrari, normalment en els nens hem d’intentar minimitzar el consum d’aliments
superflus, aquells aliments que solament aporten energia, però pocs nutrients
saludables (dolços, sucs, snacks…).

Les necessitats
de proteïnes en el nen vegetarià es poden cobrir amb la ingesta de
cereals,  llegums i fruits secs
. I el cas
encara millora en aquells nens o nenes que a més consumeixen ous, llet i
derivats (ovo-lacto-vegetarians).

Les dietes
vegetarianes són generalment riques en àcids grassos omega-6 però poden
contenir quantitats insuficients en omega-3. Les dietes que no inclouen peix, ous
o quantitats generoses d’algues són pobres en EPA i DHA, dos àcids grassos
essencials. Per aquesta raó, a les persones vegetarianes s’aconsella la ingesta
de llavors de lli, nous, soja i algues.

Un altre dels
nutrients a vigilar és el ferro. En la alimentació vegetariana, el ferro que
s’ingereix és menor i a més és tracta de ferro no hemo, més difícil d’absorbir.
En tot cas, estudis demostren que les persones vegetarianes tenen una adaptació
a ingestes baixes de ferro durant llarg temps, que implica una major absorció
del ferro que s’ingereix i una disminució de les pèrdues. La incidència d’anèmia
per falta de ferro en les persones vegetarianes és similar a la de les no
vegetarianes.

La vitamina B12
és un nutrient essencial per al desenvolupament del sistema nerviós
. Una dieta
estrictament vegetariana no conté fonts d’aquesta vitamina, en aquests casos es
recomana donar un suplement de vitamina B12. En dietes amb ingesta de productes
làctics o ous tampoc s’assegura un aport suficient en B12, per tant, cal
assegurar-se que la ingesta és l’adequada. Una forma d’augmentar el consum de
B12 mitjançant la dieta és consumint aliments enriquits en aquesta vitamina:
cereals d’esmorzar enriquits, batut de soja enriquida, tofu o seitan enriquits,
etc.
Les dietes
vegetarianes ben planificades són
apropiades per a totes les etapes de la vida, tant l’embaràs i la lactància, i
satisfan les necessitats nutricionals dels nadons, dels nens i adolescents, i
promouen el creixement normal. Les persones que són vegetarianes des del
naixement, d’adults presenten una estatura i pes similars a les persones no
vegetarianes.

Les dietes
vegetarianes durant la infància i l’adolescència poden contribuir a establir
patrons alimentaris saludables per a tota la vida. 



Podeu trobar l’article a la revista www.mums.cat

Deixa una resposta