Des de fa molts
anys, els esportistes de qualsevol modalitat busquen algun tipus d’aliment,
suplement o substància per millorar el seu rendiment, ja sigui per millorar la
força, la resistència, la capacitat aeròbica…

Una d’aquestes
substàncies, coneguda per tots és la cafeïna. La cafeïna és un alcaloide que el
trobem present en les llavors del cafè, del cacau, de la nou de cola o guaranà,
en les fulles del mate i del te. Però la cafeïna també es pot trobar en
diferents medicaments.

Té una fàcil
absorció oral, rectal i parenteral, arribant per via oral a concentracions
màximes als 60 minuts i una vida mitja d’eliminació de 2,5 a 10 hores. La seva
utilització es veu molt afectada per molts factors: aliments, fàrmacs, etc, i
mostra una gran variació entre diferents persones.

La seva extensa
utilització es deu a la idea de que posseeix 
propietats excitants i antipsicòtiques, que produeixen una estimulació
de l’ànim, i antisoporíferes, que disminueixen la fatiga i augmenta la
capacitat de rendiment físic.

La suplementació
amb cafeïna pot optimitzar el rendiment per una combinació d’efectes sobre
sistemes central i perifèric. Aquesta milloria del rendiment depèn, no obstant,
de factors com la condició de l’esportista, el tipus d’exercici i la dosi de
cafeïna.

La cafeïna ha
demostrat que és efectiva en la millora del rendiment en diversos tipus
d’activitat esportiva: resistència, activitats d’alta intensitat en esports
d’equip i força- potencia. Segons la EFSA, l’administració 1 hora abans de
l’exercici de 3mg de cafeïna per kg de pes corporal incrementa la capacitat de
resistència, mentre que si s’administren 4mg/kg es redueix la percepció de
l’esforç realitzat. També és efectiva en la millora de l’estat d’alerta, temps
de reacció, aprenentatge motor i memòria recent.
Consideracions a tenir en compte
La cafeïna, a
dosis habituals, presenta efectes secundaris lleus com molèsties
gastrointestinals, ansietat, cefalees, tremolors, nerviosisme, insomni, etc. En
dosis excessives pot afavorir l’aparició d’úlcera pèptica, atacs epilèptics i
altres patologies més greus.
Tot i que la
cafeïna té un efecte diürètic en repòs, aquest no es produeix en l’esforç, per
lo que no existeix risc d’hipohidratació durant la pràctica esportiva.
Conclusions

La utilitat de la
cafeïna en la millora del rendiment en l’exercici aeròbic s’observa a través de
diversos paràmetres com l’augment del temps de treball i del temps fins
esgotament, millora del pic de consum d’oxigen en exercici submàxim, i millora
de la percepció d’esforç, entre altres. Per tant, és una substància a tenir en
compte en aquells esportistes que practiquen un esport de resistència. 
Deixa una resposta