La carxofa és una
hortalissa molt utilitzada a la conca Mediterrània, i molt lligada a la nostra
dieta. És per això que avui parlarem de les principals característiques i
nutrients, així com les propietats nutricionals.
La carxofa és
molt rica en fibra, concretament fibra soluble, molt pobra en grasses i en gens
de colesterol, rica en minerals com el potassi i el magnesi, vitamines i altres
substàncies com la cinarina, esterols, àcids orgànics, etc.

Si parlem del
principal component, la fibra, inulina, té efectes beneficiosos per a
la salut. El paper de la fibra és molt important per al correcte trànsit
intestinal, així doncs, és molt recomanable (igual que totes les hortalisses)
el consum de fibra per a aquelles persones que tenen dificultat per anar al
lavabo o restrenyiment. A més, la fibra soluble que contenen les carxofes té la
característica de formar gels i aquests atrapen altres components com són el
colesterol, d’aquesta manera dificulta l’absorció del colesterol a través del
tracte intestinal i s’elimina (part del colesterol) a través de la femta.
A més, la fibra
en la dieta alenteix l’absorció de la glucosa (sucres presents en els aliments
o que els obtenim a l’interior del nostre cos per la digestió dels sucres
complexes) i fa que no hi hagi pics de glucèmia en sang, per tant, en persones
diabètiques s’aconsella la ingesta d’aliments rics en fibra per mantenir els
nivells de glucèmia controlats.

La carxofa també
conté esterols, que són components
d’origen vegetal amb una estructura similar al colesterol animal. Això fa que a
nivell intestinal, on s’absorbeix el colesterol, confonguin al nostres cos i
d’aquesta manera absorbim primer els esterols que el colesterol. Per tant,
important també per aquelles persones amb nivells elevats en colesterol en sang
perquè, juntament a la propietats de la fibra, podem veure una millora dels
seus valors de colesterol.

Una de les
substàncies poc conegudes que conté la carxofa però que realitza accions molt
importants és la cinarina, és un
compost aromàtic responsable del sabor amarg de la carxofa. La cinarina té un
efecte colerètic, augmenta la producció de bilis, aquesta bilis contribueix a
la digestió de les grasses. Per tant, millorar la digestió, recomanada per a
malalties funcionals del fetge, vesícula biliar i vies biliars.
Aquesta
substància, la cinarina, també actua sobre els ronyons i provoca un augment de
la diüresis, és a dir, l’eliminació d’orina. Beneficiós en cas d’hipertensió
arterial, oligúria, etc.

Tant és important
saber que la carxofa és una hortalissa amb importants propietats beneficioses
per al bon funcionament de l’organisme, com hem de pensar que s’ha d’incloure
dins una dieta equilibrada, juntament amb altres verdures. Tampoc es tracta
d’un medicament, per tant, aquelles persones que es mediquen i tenen nivells de
colesterol elevats, hipertensió… han de continuar amb el seu tractament.

Si que pot
ajudar, els extractes o comprimits o càpsules de carxofa, en aquelles persones
amb una tendència a nivells límit de colesterol, restrenyiment… on els canvis
dietètics i d’estil de vida poden millorar aquests desequilibris nutricionals.


Deixa una resposta