La farigola,
també coneguda com timó o timonet o frígola (a les nostres terres), és una
planta molt apreciada dins la nostra cultura i un dels condiments més
utilitzats dins la cuina mediterrània.
Es tracta d’una
planta que creix de forma espontània en petits matolls i les seves flors són
petites i blavoses.
La farigola ha
estat utilitzada des de fa milers d’anys, ja els egipcis la utilitzaven,
barrejada amb altres ingredients, per embalsamar els morts. O per a fer perfums
i encens, segons els grecs.
Segons la nostra
tradició, la farigola es recull el Divendres Sant, això és degut a que aquesta
planxa comença a florir i, a més, perquè coincideix en la lluna plena.
Normalment les dates de la Setmana Santa coincideixen en lluna plena i és en aquest
moment quan podem obtenir les màximes propietats de les plantes, ja que la fase
lunar afecta a les característiques d’elles.

La farigola conté
una substància activa anomenada timol amb propietats com:
         
Antibacteriana
         
Antisèptica
         
Expectorant
         
Antiespasmòdica
         
Carminatiu
         
Diürètica

Els seus usos més
popular són per tractar:
         
Refredats
comuns
         
Bronquitis
         
Tos
seca
         
Asma
         
Laringitis

També es pot
utilitzar per glopejar quan hi ha faringitis, infecció de la gola, llagues
bucals… Fem una infusió de la planxa i potenciem el seu efecte afegint unes
gotes de suc de llimona.

El consum regular
o periòdic d’aquesta planta no té cap efecte advers, si es consumeix en forma
d’infusions. Si que s’ha de vigilar l’ús d’oli essencial, que per la seva
concentració en timol, es desaconsella en cas d’embaràs, problemes cardíacs o
úlcera.

També s’utilitza
la farigola com a condiment a la cuina, sobretot en carns, estofats o sopes, i
combina molt bé amb altres condiments.

Deixa una resposta