Et costa agafar
el son o et despertes amb la sensació de no haver descansat? De vegades, la raó
de dormir malament la trobem amb el que mengem.
És molt important
dormir be ja que en aquest moment relaxem la ment i això contribueix a
mantenir la memòria i la concentració per al dia següent, a més que ajuda a
recuperar l’energia que hem gastat durant el dia i també es restitueix el
sistema immunitari. Però a més, el fet de dormir malament o poques hores pot perjudicar
la salut. I és que l’insomni provoca cansament, irritabilitat, ansietat….
1 de cada 5
persones dorm malament o poques hores, això comporta un consum de fàrmacs que
t’ajuden a agafar el son. Tot i això, els metges asseguren que aquesta ha de
ser l’última solució i sempre baix control mèdic. Abans de prendre res hem de
revisar els nostres hàbits del son: horaris, rutines, exercici…) i sobretot
analitzar el que mengem. L’alimentació és una gran ajuda per a dormir millor.
Hi ha molts
motius que poden provocar que el teu son sigui de mala qualitat. De vegades pot
ser un factor d’estrés, preocupacions,… però en moltes altres ocasions pot
ser per menjades massa abundants, l’excés d’estimulants, etc. De fet, un estudi
realitzat per la Universitat de Pensilvania (EE.UU.) ha demostrat que aquelles
persones més calories de les necessàries dormen menys hores, mentre que les
persones que porten una alimentació variada i lleugera tenen una millor
qualitat del son.
1                   
Un
sopar ric en proteïnes, copiós o ric en grasses provocarà una digestió llarga i
pesada que perjudicarà al son, sent aquest menys profund. Si es vol menjar carn
a la nit s’aconsella que sigui poca quantitat i carn blanca com el pollastre o
el gall d’indi, ja que són més lleugeres i es digereixen millor que altres
carns més grasses.
2                   
Afegir
molts condiments picants a l’hora de sopar provocarà una estimulació del
metabolisme i un augment de la temperatura corporal que pot portar a que ens
costi més dormir. Si que és veritat que petites quantitats d’espècies picants
milloren la digestió però s’aconsella la seva utilització a l’hora de dinar. En
el seu lloc es poden utilitzar plantes aromàtiques més digestives com el
fonoll, orenga o salvia, a hora de sopar. A més de sabor fan que la digestió
sigui més lleugera.
3                   
Evitar
les llegums a hora de sopar, ja que provoquen molts gasos i requereixen molt
temps de digestió, que a la nit afectarà a conciliar el son. S’aconsella
consumir-les al dinar però, en cas de voler-les consumir a la nit, que sigui en
forma de puré, i millor si s’afegeix alguna planta com comí, fonoll o anís que
ajudaran a reduir l’efecte flatulent de les llegums.
4                   
Prendre
molts caldos o purés a la nit afavoreix la diüresis durant la nit i farà que
s’interrompi el son per poder anar a orinar. S’aconsella no beure molta
quantitat de líquids a la nit i evitar aliments diürètics com l’api, els
espàrrecs en les sopes o caldos a la nit.
5                   
El
cafè pot influir en la qualitat del son, la cafeïna juga un paper important ja
que disminueix la somnolència i per tant pot dificultar agafar el son. Per
això, es recomana reduir el consum de cafè. Igualment que un cafè al matí ens
ajuda a despertar-nos, si anem acumulant molts cafès al dia, la cafeïna ens
farà dormir pitjor.
6                   
És
millor sopar d’hora per poder anar a dormir amb la digestió feta. Si vas a
dormir immediatament desprès de sopar s’afavoreix el reflux esofàgic (el
contingut d’àcid de l’estomac puja cap a l’esòfag) i això provoca ardera i no
es dormirà be. Com a norma, hem de sopar 2 hores abans d’anar a dormir.
7                   
També
podem incorporar aliments rics en triptòfan a l’hora de sopar. Aquest aminoàcid
afavoreix la síntesi de serotonina, substància relacionada directament amb el
son. Els aliments que ens aporten triptòfan són els ous, peix blau, productes
làctics com la llet i el iogurt, llegums, fruits secs, fruita com el plàtan,
freses…
8                   
Els
aliments rics en vitamina B6 i magnesi també ajuden a millorar el nostre son,
ja que intervenen en el sistema nerviós, per tant, el consum d’aliments rics en
aquesta vitamina i aquest mineral ens relaxarà i dormirem millor. Els aliments
rics en magnesi són el marisc (gambes, musclos, …), gall d’indi, peix com la
cavalla o el salmó, fruits secs (ametlles, avellanes, nous, dàtils, verdures
(espinacs crus, remolatxa, julivert…), soja, patata, germen de blat, llevadura
de cervesa. I la vitamina B6 la trobarem en el peix (sardines, salmó, llagosta,
llenguado, tonyina), soja, nous, plàtan, aguacate…
9                   
No
sopar també empitjora el son. En aquelles persones que no sopen perquè volen
fer dieta a la seva manera, també veuran perjudicat el seu descans. La sensació
de gana actua com un gran estimulant que pot provocar insomni.

10                
Hi ha
plantes amb efecte somnífer com la tila, el seu efecte sedant calma el nervis i
ajuda a dormir. La passiflora disminueix l’ansietat i afavoreix el son. La
valeriana redueix la tensió i relaxa la musculatura. La camomila amb anís és una
mescla digestiva i relaxant, i afavoreix la digestió. 
Deixa una resposta