Per fi ha arribat el
dia. Han passat les festes de Nadal. Hem tornat a la rutina, la feina, l’escola
i necessitem energia. Tot i haver descansat aquests dies de Nadal, ens trobem
cansats, ens costa aixecar-nos pel matí… és clar que pot ser perquè els dies de
l’hivern són tristos, perquè fa fred i no ens volem moure del llit, perquè tot
i estar de vacances no hem parat d’anar a comprar per a preparar els menjars o
per ajudar als Reis Mags a que ens arribin a totes les cases… però també
perquè el nostre cos ha patit uns excessos de menjar que repercuteixen en un
enlentiment de les digestions, ja que els òrgans que treballen per netejar les
toxines han estats sobrecarregats aquests dies.
Desprès de festes
podem haver augmentat entre 1-2 o 3
kg
. El primer kg que augmentem és líquid, que amb una
dieta depurativa el podem perdre fàcilment. Però el segon i tercer kg que hem
augmentat ja és de greix, i aquest farà falta una mica més que una dieta
depurativa.
Per tant, avui anem a
intentar netejar els cos dels excessos de les festes i eliminar les toxines
acumulades. Així afavorirem el millor funcionament del nostre cos i ens
trobarem millor i amb més energia.
Primer que res
prepararem un caldo depuratiu. Hi ha moltes verdures i hortalisses que tenen
funcions depuratives. Les mengem i no sabem que ens ajuden a mantenir les
nostres “instal·lacions” interiors netes i en bon funcionament. Tot i que
menjant-ne obtenim uns beneficis més que desitjables, el que volem és
maximitzar les seves virtuts per posar a punt al nostre cos així que
utilitzarem aquestes verdures i hortalisses per fer un caldo depuratiu,
desintoxicant i remineralitzant.
Els ingredients
seran:
Col: la col és una verdura molt
depurativa i diürètica. El seu suc és molt bo per a tot el sistema digestiu ja
que és ideal per al tractament de les úlceres d’estomac o duodè, per a la
colitis ulcerosa, treballa com un antiàcid (millora problemes d’acidesa).
Aquestes propietats són degudes al contingut en vitamina C, àcid fòlic, molts
minerals (calci, fluor, magnesi, fòsfor), també conté aminoàcids (arginina,
leucina, cistina…).
La part negativa de
la col és que es tracta d’una verdura molt flatulenta i pot provocar problemes
de gasos si es consumeix molt dies, i a persones sensibles. Es pot evitar
prenent infusions de fonoll o d’anís verd.
Ceba: la ceba és una hortalissa
que millora molt la circulació de la sang i ajuda a netejar-la de les grasses
que s’acumulen, per tant, molt recomanable per a problemes de colesterol elevat,
arteriosclerosis, pressió alta, etc. A més, és molt diürètica, afavoreix
l’eliminació de líquids. També és bactericida, o sigui que actua com un
antibiòtic natural, per tractar problemes respiratoris com grip,
bronquitis,faringitis… o per a bacteris intestinals que ens provoquen
diarrees. La ceba també és molt digestiva perquè estimula el funcionament del
fetge, vesícula i pàncrees. Aquestes propietats són degudes a que la ceba és
rica en minerals com el sofre, potassi, fòsfor, calci, magnesi, sodi, etc, ric
en vitamina C, àcid fòlic i vitamina E.
Per contra, la ceba
és una hortalissa que pot donar problemes d’acidesa en persones susceptibles si
es pren molts de dies.
Api: l’api és una verdura molt
digestiva i carminativa, que significa que ajuda a combatre els gasos. És molt
diürètic, per tant ens ajudarà també a eliminar líquids. És un sedant
intestinal així que ens ajudarà a reduir els dolors estomacals i els espasmes.
Té efecte tranquil·litzant sobre els nervis, ens ajuda a calmar l’ansietat pel
menjar i per a l’insomni.
l’api és molt ric en
fòsfor, sodi, ferro i zinc, així com en vitamina A, vitamina C, àcid fòlic,
vitamina E i altres vitamines del grup B.
S’ha de vigilar el
seu consum elevat en persones que tinguin lesions de ronyó o inflamació de la
bufeta de l’orina.
Tampoc resulta
convenient el consum elevat d’api o suc concentrat en dones embarassades.
Julivert: el julivert té moltes
propietats relacionades en perdre pes. Una infusió de julivert actua com a
saciant. És molt depuratiu a nivell sanguini, ajuda a netejar la sang. És molt
diürètic, ajuda a eliminar líquids, excretant així les toxines de l’organisme
(sempre bevent aigua, clar). És molt bo per a combatre el cansament físic,
perquè ajuda a minimitzar els símptomes d’esgotament.
S’ha de vigilar el
consum elevat en persones que pateixen de càlculs renals (pedres al ronyó) ja
que conté molt d’àcid oxàlic. Tampoc es recomana prendre en persones
embarassades o aquelles que s’hi vulguin quedar, ja que té un efecte emenagog.
El caldo serà el
següent:
       1,5 litres d’aigua
       ½ col
       3 cebes mitjanes
       4-5 rames d’api
       Un manollet petit de julivert
Courem totes les
hortalisses i verdures juntes, durant 20-30 minuts. El deixem reposar 10 minuts
i ho colem. Una vegada estigui el caldo fred el guardarem a la nevera.
Prendrem 1 tassa o
got de caldo abans de dinar i sopar. El podem condimentar amb una mica d’oli
d’oliva i sal marina o del Himalaya, i ens servirà com a primer plat, com una
sopa (més recomanable a sopar ja que la menjada és ho hauria de ser més lleugera)
o li podem posar ½ suc de llimona (que també és molt diürètic, és ric en
vitamina C, protector estomacal per a gastritis o úlceres a l’estomac…).
Aquest caldo serà el
punt de partida a tot una sèrie de canvis que hem de fer, com a mínim, durant
una setmana.
Principalment, i encara que
sembli lògic, no hem de consumir dolços que hagin sobrat, ni tampoc comprar-ne
de nous: torrons, bombons, polvorons, galetes de xocolata, cereals ensucrats,
bolleria…
Tampoc hem de consumir
aliments grassos: plats precuinats, sobres del dinar de Nadal,
Hem de beure molta aigua,
encara que no tinguem set, per netejar els ronyons, el fetge i la vesícula.
Òrgans que han estat sobrecarregats de feina aquests dies i que ara han de
treure les toxines acumulades.
Hem d’augmentar molt el
consum de verdures i hortalisses, i consumir-les tant en cru com cuites.
Hem d’augmentar molt el
consum de fruites, ja que són molt antioxidants, ens aporten molta fibra, aigua
i moltes vitamines i minerals que ajuden a la recuperació d’aquests òrgans
interns que parlàvem abans. Inclòs podem fer suc de fruites que ens hidrataran
molt i són un còctels de vitamines i minerals.
Hem de disminuir i si pot ser
evitar, el consum de carns durant aquesta setmana. Consumirem peix, ous… però
com més lleuger i amb menys toxines sigui el menú millor.
Haurem de fer una mica més d’exercici
ja que durant aquests dies, el més segur, és que no haguem fet massa activitat
i hem aparcat el gimnàs, el caminar, la bicicleta i qualsevol altra activitat
que realitzem. Torna a començar perquè si ho vas deixant cada cop et costarà
més. I si no en feies, com a propòsit d’any nou, comença alguna activitat.
També podem prendre infusions
digestives o depuratives, que ens ajudin en tot aquest procés de desintoxicació
i depuració.
Si necessiteu consell, informació o ajuda, ja sabeu
on trobar-nos.


Deixa una resposta