Els panellets són
uns dolços molt típics de la cuina catalana i que s’elaboren i es consumeixen
per aquesta època, a la diada de Tots Sants.

La història dels
panellets no és ben clara, ja que diferents historiadors tenen la seva teoria. Uns
diuen que es tracta d’un aliment que es consumia desprès de la mort d’un
familiar. Es realitzava com un ritual desprès de la seva mort on hi entrava un
dinar familiar per a recordar-lo i on es menjava alguna cosa pareguda al
panellet.
Altres historiadors
diuen que ve d’una mena de pa que es donava com a ofrena a les tombes dels
familiars morts.
Altres diuen que
ve d’una tradició que consistia en què els campaners havien de tocar les
campanes tota la nit, en memòria dels difunts, i els veïns o feligresos els hi
portaven galetes, fruits secs, vi… per a que poguessin aguantar tota la nit. I
al final va esdevenir el panellet.

O sigui que els orígens
del panellet encara són una mica desconeguts, però bé podem dir que es tracta d’un
producte amb denominació, concretament és una ETG (Especialitat Tradicional
Garantida) i per tant, demostra ser un producte de qualitat i tradició (si
porten el seu distintiu). La ETG diu que en la seva elaboració no ha de
contenir fècula (patata o moniato), ni poma, ni conservants, ni colorants
artificials.

Sempre és millor
consumir productes fets a casa o de pastisseria però amb una elaboració
tradicional o artesanal, ja que tot i ser productes calòrics, o rics en sucre, o
rics en greixos… almenys utilitzen ingredients saludables (ametlla, ou,
sucre). Hem de fugir de productes industrials, de supermercat, bolleria que a
banda de ser molt calòrics no ens aporten res més, gens aconsellables per a la
salut.

Per a l’elaboració
dels panellets he pres de referència la recepta de Ben remenat 

Ingredients (sobre 50 panellets):
          – 500g
d’ametlla molta
          – 400g
de sucre
          – 100g
de moniato o patata bullida
          – 75g
de clares d’ou (2 clares d’ous mitjans)
          – 1
pell de llimona ratllada

Elaboració:
– Un cop bullit el
moniato, triturar-lo i deixar-lo ben fi. Quan encara estigui tebi, barrejar-lo
amb el sucre i les clares d’ou. Afegir l’ametlla i treballar la massa fins que
estigui compacta.
– Deixar reposar la
massa a la nevera durant 24hores.
Si voleu fer panellets de xocolata, cafè, fruita
confitada a l’interior, etc, abans de posar al forn haureu de dividir la massa
per poder afegir els ingredients que vulgueu a cada porció.
– Per coure’ls el
forn ha d’estar calent, a 200ºC durant 10 minuts de cocció.
– Per cobrir els
panellets amb altres ingredients com: coco, pinyons, trossos d’ametlla… és
millor que pinteu els panellets amb ou batut i així s’enganxaran millor.
– Sempre és millor
decorar els panellets quan ja estiguin freds.
Valor nutricional:
Hem de pensar que
els panellets són un producte molt energètic i que durant aquesta època no en
menjarem només un sinó que en menjarem varis i durant dies, per tant, hem de
vigilar de no passar-nos en la quantitat. És important intentar només menjar-ne
els dies de la festa i si en sobren els regalem o els congelem per a pròximes
celebracions.
Els valor
següents estan calculats per a només la massa del panellet (sense tenir en
compte els ingredients que li posarem al damunt, pinyons, xocolata, etc.) i tenint en compte que poden sortir sobre uns 50 panellets.
Energia
Kcal
Hidrats de carboni (g)
Proteïnes
(g)
Greixos
(g)
Panellet

93
9
2,1
5,4
Segons els
ingredients que li afegim ens podem trobar que un panellet ens aportarà entre
100 i 125kcal.

Així doncs,
consumim el dolç típics de Tots Sants però amb moderació. Si en fem a casa, que
sigui per a repartir entre els nostres familiars i amics, i quan hagi passat la
festa hem de tornar a menjar de forma equilibrada i saludable.
Deixa una resposta