Quinoa (Chenopodium quinoa willd), prové del quetxua
kínua. Tant sols fa uns anys que s’ha començat a conèixer el gra de la quinoa
però a Bolivia (Amèrica del Sud) és el gra
sagrat
. És originaria de la regió andina d’Amèrica, on era una espècie molt
conreada al costat de la patata i el blat de moro.

Per a la
civilització Inca era una planta sagrada coneguda com la mare de tots els grans, però als conqueridors espanyols aquesta
veneració els va semblar una burla al sagrament de la Comunió Cristiana i van
menysprear aquest conreu.

La quinoa en
realitat és un pseudocereal. No es considera cereal perquè no pertany a la família
de les gramínies. La planta pertany a la família de la remolatxa, espinacs i
bledes. Però el gra de la quinoa en realitat, és una nou petita, d’uns 2 mm i,
per tant, en sentit estricte és un fruit sec.
És capaç de
suportar climes extrems. A hores d’ara es cultiva a molts països d’Amèrica del
Sud i a alguns països d’Europa, però la millor, és la quinoa real, que busca
condicions extremes i aquestes es donen a Bolívia.

Al 1975 un grup
d’investigadors de l’Acadèmia de Ciències dels Estats Units va afirmar que la
quinoa és un dels millors aliments
d’origen vegetal per al consum humà
. De fet, s’està analitzant per la NASA
com una alternativa alimentària per als viatges dels astronautes.

La FAO (la
Organització de les Nacions Unides per l’Agricultura i l’Alimentació) va
considerar que l’any 2013 era l’any de la quinoa.
Deixa una resposta