Aquest mes, a la revista Mum’s podeu trobar el següent article.
El TDAH o
Trastorn per Dèficit d’Atenció i Hiperactivitat és un trastorn neurològic i
biològic crònic, en el que intervenen factors genètics i ambientals. Es
diagnostica majoritàriament en la població infantil, però l’afectació arriba
fins a l’edat adulta en el 60% dels casos.
Es caracteritza
per una dificultat de mantenir l’atenció voluntària davant les activitats
diàries durant un temps continuat, impulsivitat, augment de l’activitat física,
dificultat de concentració, alt grau de frustracions, nens amb baixa
autoestima, etc.
En nens i
adolescents amb TDAH ens trobem en molts casos que la seva alimentació no és
correcta i sovint són disfuncionals: inapetències, fòbies, alteracions a les
hores de les menjades, rebuig a certs tipus d’aliments, etc.
Aquestes
alteracions alimentaries poden comportar problemes de creixement, de rendiment
mental, alteracions de la son, cansament i malnutrició en general.
Problemes alimentaris característics dels nens amb
TDAH.
– Inapetència o
falta de gana. Els fàrmacs administrats per al seu tractament poden provocar la
falta de gana i pot repercutir en una malnutrició o carència en algun nutrient.
– Saltar-se
menjades. El nen amb TDAH és desorganitzat, despistat i pot passar hores sense menjar.
– Trastorns de la
conducta alimentària. Com no segueixen un patró d’horaris de les menjades, quan
fa hores que no han menjat, poden passar a tenir molta gana i menjar
compulsivament. Això pot desencadenar bulímia o trastorn per afartament. També
apareix obesitat, però és més comú en adults.
– Falta de
masticació degut a menjar compulsivament. Els pares tendeixen a sobreprotegir als
seus fills per por a que s’ofeguin, i preparen les menjades triturades. No es
recomana fer-ho.
Cal destacar el paper important de l’alimentació sobre
l’evolució del trastorn
i s’ha detectat que alguns aliments poden afectar
de forma positiva o negativa en l’evolució.
– Eliminar i
disminuir al màxim l’ús de sucres refinats per evitar els cicles
d’hiperglucèmia (moments en que el nen tindrà un excés d’energia que propiciarà
la hiperactivitat) i hipoglucèmia.
– Evitar els
aliments refinats. S’aconsella el consum d’aliments integrals, frescs i poc
processats, per evitar un consum massa elevats d’aliments amb additius o
estimulants, que afecten de forma negativa.
– Controlar el
consum diari de làctics, ja que solen donar intoleràncies i molèsties
intestinals.
– Eliminar el
consum de grasses saturades o les parcial o totalment hidrogenades. En el seu
lloc s’aconsella consumir grasses insaturades o poliinsaturades (oli d’oliva,
fruits secs…) ja que s’ha vist que juguen un paper molt important en el
desenvolupament de les funcions cerebrals, gràcies als àcids grassos EPA i DHA.
Hi ha una sèrie
d’estratègies que s’ha de portar a
cap en el nucli familiar, adequades per a nens amb TDAH són:
– Establir menús
equilibrats. Els pares han de donar exemple als fills amb l’alimentació.
– Introduir algun
aliment atractiu, a la setmana, per a motivar al nen.
– Planificar les menjades
en funció dels horaris prèviament establerts i amb rutines fixades, amb un
ambient ordenat. L’àpat no ha de ser un moment de discussió sinó de
comunicació.
– Ensenyar a
menjar poc a poc, ja que d’aquesta manera s’ensenya a disminuir la impulsivitat.
– Fer que el nen
participi de la compra i preparació dels aliments. A la taula, menjar tots
junts.
– Parlar amb el
nen sobre alimentació saludable, beneficis de menjar bé.
– Fer exercici o
activitat física per alliberar energia fora de casa.

El TDAH és uns
trastorn que acompanyarà a la família al llarg de la vida però pot estar a les
nostres mans portar-lo de la millor manera possible.
Deixa una resposta