La castanya és un
fruit sec propi de la tardor originaria de la conca mediterrània. Primerament
es creia que va ser introduïda a la nostra cuina des d’Orient gràcies als
romans. Però finalment s’ha demostrat que la planta de la castanya ha existit
des de la època de la prehistòria i que es consumeix des de llavors. Han hagut
èpoques en que s’ha consumit més o menys. Important va ser la època dels 1950
quan va haver la plaga del castanyer, produïda per un fong, i que va produir la
mort de la majoria dels castanyers a tota Europa, això va repercutir en la
davallada del consum de la castanya.

En els últims
anys, la castanya ha anat agafant una imatge més sofisticada i s’ha considerat
un producte tradicional, gràcies a la venta de castanyes torrades i també dins l’alta cuina.

La castanyada és
una festa popular que es celebra desprès de la recollida d’aquest fruit. Arrel d’aquesta
celebració va aparèixer la figura de la castanyera, personatge representat per
una senyora gran vestida amb roba vella i que ven castanyes pels carrers de la
ciutat, dins de paperines de paper de diari. Abans encara se’n trobaven de venedors
de castanyes pels carrers, quan feia fred ens arramblàvem al punt de venda per
escalfar-nos les mans i comprar castanyes. Però poc a poc s’ha anat extingint
degut al bon temps i al canvi de tendències, ja que cada cap veiem més disfresses
de Halloween  i menys castanyeres.

Les castanyes són
aliments rics en hidrats de carboni complexes, característica important per a
persones que pateixen diabetis perquè 
les podran consumir, sempre vigilant la quantitat.
Conté menys
quantitat de greixos que altres fruits secs, assemblant-se més las nivells de
greixos dels cereals. Conté una gran quantitat d’aigua, fet que fa que la
castanya sigui un fruit secs amb menys calories que la resta dels fruits secs. Conté
una quantitat molt important de potassi i folats.

Composició nutricional
dels fruits secs
(100g de producte).

Fruit sec
Calories
Kcal
Hidrats de carboni
g
Fibra
g
Proteïnes
g
Greixos
g
Potassi
mg
Calci
mg
Magnesi
mg
Folats
mcg
Castanya
175
36,2
6
3,2
2
500
40
33
141
Pinyons
678
3
8,5
14
68
780
11
270
100
Ametlles
589
6,2
10,6
19
54
767
248
258
70
Avellanes
634
7,2
7,5
13
62
501,5
194
237
113
Nous
645
3,3
6
14,5
63,8
480
93
159
155
Cacaus
571
7,2
8,2
25,3
49
700
60
175
110






Deixa una resposta